''το πολυνομοσχεδιο περασε, η κυβερνητικη ισχυς επληγη''...

11:47 31/3/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ...
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει ένα “αμφιλεγόμενο” νομοσχέδιο εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ...
σχολιάζοντας την περιπετειώδη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σημειώνει δε ότι αυτό δεν έγινε χωρίς απώλειες, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε, προπορευόμενη από την αντιπολίτευση κατά δύο μόλις βουλευτικές έδρες, μετά την αιφνίδια διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη
από τον Αντώνη Σαμαρά.

Το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο “πέρασε” επιτρέπει στην Αθήνα να λάβει δάνειο για να αποπληρώσει χρέος 9,3 δισ. που λήγει το Μάιο, αναφέρει το Reuters, ωστόσο προκαλεί στην ήδη εύθραυστη κυβέρνηση ακόμα έναν πονοκέφαλο, μετά την άρνηση τριών βουλευτών να ψηφίσουν υπέρ βασικών άρθρων του νομοσχεδίου.

Όπως σημειώνει, η ΝΔ δεν δίστασε να διαγράψει έναν βουλευτή της, ενώ, το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, φανερά αποδυναμωμένο κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν διέγραψε τα μέλη του, αλλά περιορίστηκε σε αυστηρές προειδοποιήσεις. “Πρακτικά, η κυβέρνηση χρειάζεται μόνον 148 ψήφους για να περάσει νομοσχέδια απ' όταν έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι υπόδικα. Ωστόσο, εάν χάσει κι άλλους βουλευτές, θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα τη στιγμή που προσπαθεί να εφαρμόσει ένα αντιδημοφιλές σχέδιο λιτότητας ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη”, σχολιάζει το πρακτορείο.

Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο λίγο πριν το Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει η Wall Street Journal, σημειώνοντας επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις πέρασαν μεν, με κόστος δε για την ισχύ της κυβέρνησης συνεργασίας.

“Ήταν μια θερμή ψήφιση γεμάτη πολιτικά πυροτεχνήματα”, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, επισημαίνοντας την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα. Όπως σημειώνει, η κίνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στην οποία, για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες, η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται – έστω και οριακά με 0,4%- της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“H Ελλάδα ψηφίζει τα μέτρα και ανοίγει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση”, είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου των NY Times που χαρακτηρίζουν τη χθεσινή ημέρα ως ένα 24ωρο υψηλής έντασης και δράματος στην ελληνική Βουλή.

“Οι δημόσιες αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις παραμένουν ισχυρές, παρά το γεγονός ότι οι βίαιες διαδηλώσεις στην Αθήνα είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο, μετά από τρία χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλει η τρόικα. Εξω από τη Βουλή την Κυριακή το βράδυ συγκεντρώθηκαν περί τις 12.000 διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά ενάντια στα μέτρα. Οι εργατικές ενώσεις ετοιμάζουν απεργία στις 9 Απριλίου, την 36η από τη μέρα που η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο το 2010”.

Οι μεταρρυθμίσεις πέρασαν σε μια θυελλώδη ψηφοφορία αναφέρει και το Euronews, σχολιάζοντας ότι, παρά το κοινωνικό μέρισμα των περίπου 500 ευρώ που θα λάβουν οι ασθενέστεροι οικονομικά, οι πολίτες εξακολουθούν να βλέπουν με αρκετά επικριτική διάθεση την κυβέρνηση.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα