Το "οχι'' των ελβετων για τον χρυσο...

12:24 2/12/2014 - Πηγή: Fimotro
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων απέρριψε την πρόταση του συντηρητικού δεξιού κόμματος SVP (Ελβετικό Κόμμα του Λαού), ...
που ζητούσε να επιβληθούν σοβαροί («ασφυκτικοί», όπως έχουν χαρακτηριστεί σε παλαιότερη συζήτηση για το θέμα στο ελβετικό κοινοβούλιο) περιορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας (SNB).

Συγκεκριμένα το 78%, στο τέταρτο και κρισιμότερο ίσως δημοψήφισμα του
2014 είπαν “όχι” στην πρόταση να κρατά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ένα μέρος των περιουσιακών της στοιχείων σε χρυσό, ένα μέτρο που ο πρόεδρός της, Thomas Jordan, χαρακτήρισε ως “πρόσκληση στους καιροσκόπους” κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στην οικονομία. Μετά την εξέλιξη, μεταδίδει το Bloomberg, ο χρυσός έπεσε σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Η πρωτοβουλία του SVP, υπό τον τίτλο “Σώστε τον ελβετικό μας χρυσό” βάζει ως όρο στην Κεντρική Τράπεζα να κρατά τουλάχιστον ένα 20% από τα αποθεματικά της ύψους 520 δισ. φράγκων σε χρυσό και να μην το πουλήσει ποτέ. Η πρόταση καταψηφίστηκε από το 78%, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σε 19 από τα 26 καντόνια της χώρας. Για να "περάσει" η πρόταση θα έπρεπε να την υπερψηφίσει η πλειοψηφία των ελβετικών καντονιών. Σημειώνεται ότι απορρίφθηκαν άλλες δύο πρωτοβουλίες που αφορούσαν φορολογικά προνόμια για ξένους εκατομμυριούχους και περιορισμούς στη μετανάστευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα