Το μετρο της συνταγογραφησης αποκλειστικα με δραστικη ουσια καταγγελουν οι γιατροι...

22:30 15/9/2015 - Πηγή: Fimotro
«Κόκκινο πανί» αποτελεί για τον ιατρικό κόσμο η συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία, που τέθηκε ...
σε ισχύ από την περασμένη Πέμπτη μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατ' εφαρμογή του μνημονίου. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εναντιώνεται και πάλι στο μνημονιακό αυτό προαπαιτούμενο και επιφυλάσσεται για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών επικαλούμενος τη
διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο για τη συνταγογράφηση, οι γιατροί επιτρέπεται να γράφουν στις συνταγές τα αναγκαία σκευάσματα για τους ασθενείς τους μόνο με βάση τη δραστική ουσία, πχ παρακεταμόλη, και όχι με βάση την εμπορική ονομασία του φαρμάκου όπως μπορούσαν μέχρι τώρα.

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στην ΗΔΙΚΑ, τον φορέα που εποπτεύει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με την οποία καταγγέλλει την «αιφνιδιαστική επιβολή του μνημονιακού μέτρου στη συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία –χωρίς την αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού σκευάσματος– που απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια υγεία».

Στο πλαίσιο της απάντησης που απέστειλε η ΗΔΙΚΑ, διευκρινίζεται ότι το εν λόγω μέτρο προβλέπεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε στις 12 Αυγούστου η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των επιστημονικών φορέων.

Ο ΙΣΑ καταλογίζει παλινωδίες στην απερχόμενη πολιτική ηγεσία καθώς όπως επισημαίνει «αναίρεσε τον.. εαυτό της, καθώς λίγους μήνες πριν είχε εκδώσει την εγκύκλιο που προέβλεπε παράλληλα με τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και την αναγραφή του εμπορικού σκευάσματος στις χρόνιες παθήσεις, με το σκεπτικό ότι επιβάλλεται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Επίσης, αρνείται τον οικονομικό χαρακτήρα του μέτρου, το οποίο στοχεύει στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, υποστηρίζοντας ότι «η επιλογή του φαρμάκου δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά και με επιστημονικά« και ότι σε κάθε περίπτωση «μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή».
Keywords
Τυχαία Θέματα