''το λαθος μας ηταν οτι ακουσαμε τους γκουρου της αγορασ''...

21:20 10/6/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ''ΕΙΔΙΚΟΥΣ'' ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...
«Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ...Αισθάνομαι συνιδιοκτήτης της Ελλάδας που αγαπώ», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας τη διάλεξή του στο Μέγαρο ...
Μουσικής με θέμα «Ευρώ: Απολογισμός και Προοπτικές» και πρόσθεσε χαρατηριστικά: «Δεν ξέρω αν είναι σωστό να λέμε πως η Ελλάδα
ανήκει στην Ευρώπη. Ίσως να είναι πιο σωστό να πούμε πως η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβρούργου, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο διμερούς επίσκεψης εργασίας, τόνισε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι «τραγικά και δραματικά» και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup παραδέχτηκε ότι κάποιοι επιδίωκαν την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι το λάθος ήταν ότι «στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας ακούσαμε τους γκουρού της αγοράς».

Ωστόσο έστειλε ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, δηλώνοντας ότι η χώρα έχει πολλές πιθανότητες να ανακάμψει και να βγει στις αγορές το 2014.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης ως ηπείρου από την άποψη των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου, η οποία όμως βλέπει το ποσοστιαίο ΑΕΠ της σαν συμβολή στο παγκόσμιο ΑΕΠ να βαίνει μειούμενο.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, η αποδυνάμωση της Ευρώπης σε δημογραφικό επίπεδο θέτει επίσης νέες προκλήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και σημείωσε ότι όποιος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ «όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους».
Keywords
Τυχαία Θέματα