Το ισοδυναμο για τον αδμηε εξεταζουν οι θεσμοι

10:05 8/12/2015 - Πηγή: Fimotro
ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΟΜΩΣ, ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΑΔΜΗΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
νέα πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας για το «ισοδύναμο» του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή του, εξετάζουν οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου», με τις εκτιμήσεις για την...
αποδοχή του νέου σχήματος να είναι αρκετά συγκρατημένες.
Πρόκειται για μία πρόταση που επί της ουσίας επιτρέπει και στις δύο πλευρές, στο Δημόσιο και τους Θεσμούς να επιτύχουν τους στόχους τους, σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα το αποδεχθούν οι δανειστές.
Το νέο σχήμα, στο οποίο συμφωνεί η ΔΕΗ, προβλέπει split των μετοχών της, που θα οδηγήσει στη δημιουργία της νέας εταιρείας, στην οποία θα περάσει ο Διαχειριστής των Δικτύων Μεταφοράς, με μέτοχο το δημόσιο κατά 51% και τους μετόχους μειοψηφίας της σημερινής ΔΕΗ κατά 49%.
ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Ωστόσο και στο σχέδιο αυτό παραμένουν ανοικτά τόσο το μάνατζμεντ, για το οποίο οι δανειστές ζητούν να το αναλάβουν ιδιώτες, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής της ΔΕΗ. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις η ΔΕΗ να πληρωθεί μέσω καταβολής ενός μέρους των κερδών του ΑΔΜΗΕ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η παλαιά πρόταση για swap μετοχών με τίτλους που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες έχει απορριφθεί από τους Θεσμούς, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για το αν θα δεχθούν το μοντέλο της νέας πρότασης. Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ διαμορφώνονται από τα τέλη που εισπράττει για τη μεταφορά του ηλεκτρισμού, κατόπιν σχετικής απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής.
Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και από τους σημερινούς μετόχους μειοψηφίας της ΔΕΗ και ειδικά τα funds, που είναι αμφίβολο αν θα δεχθούν να απωλέσει η Επιχείρηση ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο -το 51% των μετοχών αποτιμάται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ- για αμφίβολα έσοδα σε βάθος δεκαετίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, επανέλαβε και χθες πάντως ότι η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα