Το φορτισμενο παρασκηνιο της συναντησης σαμαρα - αβραμοπουλου...

23:20 20/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Επίτροπο της χώρας Δημήτρη Αβραμόπουλο...
στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε εν μέσω φημών και σεναρίων ότι ενδεχομένως ο κ. Αβραμόπουλος προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές.

Αν και δεν είχε
ανακοινωθεί επισήμως η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στο κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες που ζητούσε την χαλάρωση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, θέση που στην συγκεκριμένη συγκυρία εκτιμήθηκε από ορισμένους σαν θετική για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης σε συνέντευξη στο “Βήμα FM” ερωτηθείς για τα σενάρια περί πρότασης του κ. Αβραμόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αυτό το υποτιθέμενο φλερτ με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος σας θυμίζω ότι είναι Επίτροπος της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. Αδαπάνως γίνεται, για να δείξει ότι έχει μετακινηθεί (ο ΣΥΡΙΖΑ) τόσο πολύ από τις θέσεις του, ούτως ώστε προτείνει και τον Αβραμόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας”. Ο κ. Σταμάτης πρόσθεσε ότι “έχουν ήδη επιλέξει ποιος θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος και δεν μας το λένε. Όλες οι πληροφορίες μάς λένε ότι θα είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος», απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον ψηφίσει η ΝΔ λέγοντας “ποτέ ποτέ ποτέ” και είπε ότι θα επιμείνει στον κ. Σταύρο Δήμα.

Η διαλλακτική στάση του κ. Αβραμόπουλου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει τροφή στα σενάρια έρχεται σε αντίθεση με την πόλωση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός προκειμένου να αυξήσει την συσπείρωση της ΝΔ και να ανατρέψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε στο καλύτερο δυνατό κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται να επισήμανε στον κ. Αβραμόπουλο ότι η στάση του δεν βοηθά την προεκλογική του προσπάθεια και ότι προκαλεί ερωτηματικά στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε πει σε συνομιλητές του ότι η θέση του ως Επιρόπου δεν επιτρέπει να αναμειχθεί στην πολιτική αντιπαράθεση κάτι που επανέλαβε και χθες στις δηλώσεις του: «Θυμίζω ότι βρίσκομαι εδώ, σήμερα, με την ιδιότητα μεν του Επιτρόπου που δεν μου επιτρέπει να εμπλακώ στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά έχοντας πάντοτε την ιδιότητα του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Και έτσι ευχήθηκα στον Πρωθυπουργό καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές, πάντοτε σημειώνοντας, κάτι που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω για όλους τους Έλληνες να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας”.

Σε ερώτηση για τις φήμες ότι μπορεί να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι “σε όλες αυτές τις φήμες δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο” αποφεύγοντας όμως να το αποκλείσει. Διευκρίνησε πάντως σε ερώτηση αν έχει υπάρξει τέτοια προσέγγιση απάντησε ότι “ Δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα”.

Ο κ. Αβραμόπουλος ρωτήθηκεκ και για την ποσοστική χαλάρωση και απάντησε: “Το θέμα της χαλάρωσης στο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι κάτι το οποίο όλες οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου το επιδιώκουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και βεβαίως, η Ελληνική κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο που προηγήθηκε και μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής έχει δώσει το δικό της αγώνα. Βέβαια, πρέπει να σημειώσω για μια ακόμα φορά ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Κορυφής. Δεν είναι η Επιτροπή, η Κομισιόν δηλαδή, που το αποφασίζει, αλλά το Συμβούλιο Κορυφής. Είναι, λοιπόν, μια συλλογική προσπάθεια όλων των χωρών, που αυτό τον καιρό αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση, να οδηγηθούν στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και βεβαίως και για την Ελληνική κυβέρνηση».
Keywords
Τυχαία Θέματα