ΤΟ HAIRCUT ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α.

Ρεπορτάζ : Μάκης Αποστόλου
(από την Ημερησία)
Για το 2012... μετατίθεται η «πολυπόθητη» ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ύστερα από μία διετή κατάρρευση που έφερε το γενικό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16,5 ετών και τις μετοχές σε ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις. Και όλα...
αυτά χωρίς να έχει καταστεί γνωστή η χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών μετά τις προοπτικές συμμετοχής τους σε ένα haircut
των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό ίσο ή και υψηλότερο του 50%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 2011 αναμένεται να αποτελέσει το έτος όπου θα καταγραφεί ο «πυθμένας» τόσο για την εταιρική κερδοφορία όσο και για την ελληνική κεφαλαιαγορά γενικότερα, εφόσον βέβαια δεν... κατρακυλήσει και πάλι στην ύφεση η παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα, λόγω και της χαμηλότερης βάσης, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες του Χ.Α. για το 2012 αναμένεται να είναι σαφώς πιο ελκυστικοί συγκριτικά με την πλειονότητα των διεθνών αγορών.
Ερευνα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Citi, ο δείκτης MSCI της Ελλάδας εκτιμάται ότι το 2012 θα εμφανίσει EPS (κέρδη ανά μετοχή) με ανάπτυξη της τάξης του 145,2% έναντι μόλις 13,4% του μέσου όρου παγκοσμίως. Για παράδειγμα, ο αντίστοιχος δείκτης στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 14,1%, στην Ευρώπη στο 12,1% (με τη Γερμανία να εμφανίζει δείκτη 13,6%, η Γαλλία 9,1% και η Μεγάλη Βρετανία 10,8%), στην Ασία 12,3%, στη Λατινική Αμερική 9,4% και στη ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο 5,8%. Αναφορικά με το P/E, ο δείκτης για την ελληνική αγορά αναμένεται να υποχωρήσει στο 6,6 από 16,2 που είναι σήμερα, έναντι 9,7 στον κόσμο, εμφανίζοντας την τρίτη πιο... ελκυστική αποτίμηση πίσω μόνο από την Ιταλία (6,4) και την Αυστρία (6,5).
Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του Χ.Α., το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να συνεχιστεί στο... μοτίβο των προηγούμενων, δηλαδή με έντονες διακυμάνσεις ανάλογα με τις εξελίξεις όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Μέτρα
Εφόσον δεν έρθει η... συντέλεια του κόσμου, η εκταμίευση της 6ης δόσης σε συνδυασμό με την... ομαλή εφαρμογή των τελευταίων ιδιαίτερα σκληρών, για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, μέτρα, μπορούν να οδηγήσουν το γενικό δείκτη τουλάχιστον μέχρι τις 1.000 μονάδες. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, για να συντελεσθεί θα απαιτηθεί να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και η εθελοντική συμμετοχή σε αυτό.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές της Merit Securities, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχουν προεξοφληθεί τα περισσότερα αρνητικά ενδεχόμενα, ενώ η απόφαση του διεθνή οίκου FTSE για παραμονή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές για τουλάχιστον ένα εξάμηνο δίνει πολλές ελπίδες για ανοδική αντίδραση, έστω βραχυπρόθεσμα.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επόμενος «πυθμένας» δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί, με το πρώτο... ψυχολογικό μάλλον «φράγμα» να τοποθετείται στις 800 μονάδες. Για παράδειγμα, μία πιθανή αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα ή μια ενδεχόμενη προσφυγή
Keywords
Τυχαία Θέματα