Την ανοιξη η επανεκκινηση των εργων στους αυτοκινητοδρομους


Με τον περιορισμό του φυσικού αντικειμένου των τεσσάρων «παγωμένων» αυτοκινητοδρόμων κατά 20%, την κατασκευή των υπόλοιπων τμημάτων στην επόμενη τριετία, το «κούρεμα» των οικονομικών αξιώσεων των παραχωρησιούχων...
και την σωτηρία και όλων των έργων, επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης να δώσει εκ νέου ζωή στην Ιόνια Οδό, τον Ε65, την Ολυμπία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου την Άνοιξη, όμως αυτό προϋποθέτει να συμφωνήσουν οι εταιρίες
παραχώρησης με τις δανείστριες τράπεζες και η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη λύση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη επετεύχθη μία «καταρχήν συμφωνία» με την οποία «ουσιαστικά τα έργα μπαίνουν σε μια καινούρια βάση και μπορούν να προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία με τις τράπεζες».

Στόχος της κυβέρνησης είναι, τόνισε, «ένα βιώσιμο σχέδιο αποδεκτό από το δημόσιο και τους παραχωρησιούχους» που θα έχει «σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με τις τράπεζες».

«Αναζητήσαμε την χρυσή τομή με σύνθεση απόψεων και πρέπει να αναγνωρίσουμε την καλή διάθεση που έδειξε η πλευρά παραχωρησιούχων», παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με την συμφωνία και την (τυχόν) επανέναρξη των εργασιών, επιτυγχάνονται τα εξής:

- Η πολιτική διοδίων παραμένει σταθερή στο πλαίσιο των συμβάσεων

- Ενισχύεται η ανάπτυξη

- Το ποσό που θα πέσει στα έργα αντιστοιχεί σε 2% του ΑΕΠ

- Δημιουργούνται 25000 θέσεις εργασίας

- Αναβαθμίζεται το οδικό δίκτυο

- Τονώνεται ο κατασκευαστικός κλάδος

«Το βασικό μήνυμα που εκπέμπεται είναι το μήνυμα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας» είπε και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, το πρώτο και βασικό βήμα έγινε, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις και, έτσι, τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν την Άνοιξη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γνωστοποίησε ότι ο ειδικός διαπραγματευτής Ευθύμιος Βιδάλης θα συνεχίσει το έργο του.
Πηγές του υπουργείου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εμπλακεί και στις συνομιλίες με τις τράπεζες.
Keywords
Τυχαία Θέματα