Τι καταλογιζουν στην αθηνα για τη σταση της στο χθεσινο eurogroup...

13:30 17/2/2015 - Πηγή: Fimotro
«Η Ελλάδα είναι πλέον πλήρως απομονωμένη μέσα στην ίδια την Ε.Ε. Ένα κράτος – παρίας. Κάτι που χρειάζεται...
προσπάθεια για να το καταφέρει μια κυβέρνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ναυάγιο του Eurogroup καθώς και την αρνητική γνώμη που σχηματίζεται για την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απομονωμένη τόσο από τα κράτη –μέλη, όσο και από τα θεσμικά όργανα, η χώρα μας ελπίζει
ακόμα σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. Κάτι που οι εταίροι μας δεν το θεωρούν καθόλου βέβαιο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να διανοηθεί πως θα βρισκόταν τόσο απομονωμένη
και δέσμια των προεκλογικών της εξαγγελιών, καθώς ο κ. Βαρουφάκης αντιμετωπίζεται πλέον με περιφρόνηση από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται σε άλλον πλανήτη. Είναι αδιανόητο πως εξακολουθεί να νομίζει πως απευθύνεται σε πρωτοετείς φοιτητές την ώρα που μιλάει με 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η στάση του είναι εξωφρενική. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία συμμαχία και ούτε θα πρόκειται να έχει μέσα στην ίδια την Ε.Ε. Ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε το Συμβούλιο της Ε.Ε, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται, όχι να στηρίξουν, αλλά ούτε να δώσουν σημασία σε αυτές τις ανοησίες της ελληνικής πλευράς» υπογραμμίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο «protothema.gr».

Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις στο Eurogroup και οι εταίροι μας αρχίζουν και χάνουν την υπομονή τους με την νέα ελληνική κυβέρνηση. «Ο εγωισμός και ο ναρκισσισμός δεν έχουν καμία θέση στο τραπέζι των συνομιλιών ανάμεσα σε Ευρωπαίους εταίρους», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος τη στάση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Η κατάσταση για την Ελλάδα μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αυτή τη στιγμή καθώς στο Eurogroup η χώρα μας όχι απλώς δεν κατάφερε να βρει συμμάχους, αλλά δημιούργησε περισσότερες αμφιβολίες για την ικανότητα της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να κατανοήσει έστω και τα στοιχειώδη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

«Λόγια στον αέρα. Γενικότητες. Αοριστίες. Το μοναδικό επιχείρημα της νέας κυβέρνησης είναι πως οφείλουμε να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Τι να απαντήσουμε εκεί; Πως και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί όχι απλώς τη Συνθήκη, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης; Δεν υπήρχε λόγος». Ενδεικτικό του κλίματος της πλήρους απομόνωσης της χώρας μας είναι πως παρόλο που υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από συνεννόηση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι εταίροι μας απέσυραν το εν λόγω κείμενο, ζητώντας από την Ελλάδα να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, δεν είναι η πρώτη φορά που το Eurogroup έχει απορρίψει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με ένα πρόγραμμα βοήθειας σε κάποιο κράτος- μέλος σε κατάσταση άμεσης ανάγκης. Συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου… Σε κάθε περίπτωση το Bras de fer συνεχίζεται.
Keywords
Τυχαία Θέματα