Τι γινεται με το εφαπαξ των συνταξιουχων

10:40 13/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Άννα Κορσάνου
(Δικηγόρος)
Το ζήτημα της εφάπαξ παροχής είναι ένα φλέγον ζήτημα για χιλιάδες συνταξιούχους και έχει σαφώς πληγεί υπερβολικά από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια...
Η τελευταίες και πιο πρόσφατες τροποποιήσεις επήλθαν με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Με ισχύ από 13.05.2016, οι προϋποθέσεις χορήγησης εφάπαξ παροχής σε ασφαλισμένους αλλά και σε δικαιούχους θανόντα ασφαλισμένου είναι οι εξής :
1. Η λήψη κύριας σύνταξης λόγω γήρατος ή οριστικής
αναπηρίας, δηλαδή να έχει εκδοθεί η οριστική πράξη συνταξιοδότησης γήρατος ή αναπηρίας και
2. Η πλήρωση χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται από το καταστατικό του εντασσόμενου ταμείου πρόνοιας

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινισθεί ότι ΔΕΝ είναι πλέον δυνατή η καταβολή της εφάπαξ παροχής στην περίπτωση προσωρινής συνταξιοδότησης από το φορέα κύριας ασφάλισης .
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει ασφαλισθεί σε περισσότερα του ενός ταμεία, για τη θεμελίωση του δικαιώματος χορήγησης της εφάπαξ παροχής λαμβάνονται υπόψη οι απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις που διέπουν το τελευταίο ταμείο κατά την ημερομηνία ένταξης (01.01.2017).
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης για αποχωρήσεις από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμα από 01.09.2013 και εφεξής, σε όποιο στάδιο της διοικητικής διαδικασίας και αν ευρίσκονται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (δηλαδή 13.05.2016), κρίνονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της παροχής βάσει των διατάξεων του νόμου αυτού.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εφάπαξ παροχή καταβάλλεται με απόλυτη προτεραιότητα σε όλους τους δικαιούχους που είναι είτε :
α) άτομα με αναπηρία, είτε
β) άτομα με χρόνιες παθήσεις , είτε
γ)γονείς και νόμιμοι κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία, είτε
δ) άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάσει τις διατάξεις του ν. 612/1977 «Περί συνταξιοδοτήσεως λόγω γήρατος των τυφλών των ασφαλισμένων εις ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητος του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών», είτε
ε) άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάσει διατάξεις για πολιτικούς υπαλλήλους ή στρατιωτικούς , είτε
στ) άτομα που λαμβάνουν μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα ή προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.
Σημειώνεται δε ότι για την εφαρμογή των περιπτώσεων αναπηρίας είναι αναγκαίο να προκύπτει αποδεδειγμένα αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50%.
Keywords
Τυχαία Θέματα