Τι δηλωσε ο νικος αναστασιαδης για το κυπριακο...

19:37 1/6/2013 - Πηγή: Fimotro
O διάλογος για το Κυπριακό δε θα ξεκινήσει από εκεί όπου σταμάτησε, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.«Υπάρχει η βάση, είναι η διζωνική δικοινοτική ...
ομοσπονδία με πολιτική ισότητα η οποία βεβαίως δε σημαίνει ούτε αριθμητική ισότητα ούτε βεβαίως και ποσοτική όσον αφορά στη συμμετοχή
στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πόρων ή στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πόρων» σημείωσε ο κύπριος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στο θέμα με το έγγραφο Ντάουνερ για τις συγκλίσεις και αποκλίσεις των δύο πλευρών το διάστημα 2008-2012 ο κ. Αναστασιάδης αφού διευκρίνισε ότι ήταν αυτός ο οποίος ζήτησε να του δοθεί το έγγραφο, τόνισε ότι «ε κανέναν τρόπο δεν αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση ούτε και δεσμευόμαστε από τις όποιες λεγόμενες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν».
Ερωτηθείς για το αν η Κύπρος έγινε πειραματόζωο για την Ε.Ε. ο Κύπριος πρόεδρος έκανε λόγο για όρους που ήταν τέτοιοι «που ειλικρινά νιώθαμε ότι χρησιμοποιούμασταν σαν ένα υπό δοκιμή μοντέλο το οποίο από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή έχει ενθαρρύνει πολλούς από τους αξιωματούχους της ΕΕ, πολλές κυβερνήσεις να προσβλέπουν ότι αυτό ίσως να είναι και μια λύση η οποία θα βοηθήσει, εκτός και αν μέσα από την τραπεζική ένωση επιτύχουμε κάτι καλύτερο».
Ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του ότι «η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, οι συνεργασίες που επιδιώκουμε με το Ισραήλ, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η συνεκμετάλλευση σε ορισμένους τομείς θα είναι εκείνο που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανατροπή των προβλέψεων, των κακών προβλέψεων του ΔΝΤ».
Ξεκαθαρίζει, τέλος, με αφορμή δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ότι οι γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο θα ξεκινήσουν μετά την επίλυση του Κυπριακού, πως «δεν μπορεί κανένας να μας καθορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε και μπορεί να συνδυάζεται η ενάσκηση αυτών των δικαιωμάτων με την λύση του Κυπριακού».
Keywords
Τυχαία Θέματα