Θυματα μισολογικων ανισοτητων οι γυναικες

08:48 3/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες καλά κρατούν και όσον αφορά τις αποδοχές στον εργασιακό τομέα, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσον όρο 16,4% λιγότερο από τους άρρενες συναδέλφους του, τονίζεται σε έκθεση που ...
δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και η τάση αυτή στην ΕΕ βαίνει μειούμενη όσον αφορά τη διαφορά στις απολαβές των ανδρών έναντι των γυναικών, το χάσμα παραμένει σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και στη Γαλλία (η οποία ωστόσο παραμένει στο μέσον της κατάταξης, με
μία διαφορά 16%), υπογραμμίζουν οι Βρυξέλλες.

«Η αρχή της ισότητας στην μισθοδοσία των ανδρών και γυναικών απασχολούμενων στην ίδια εργασία περιέχεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες από το 1957. Είναι πλέον καιρός αυτή η συνθήκη να εφαρμοσθεί παντού», τόνισε η ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως το 2010 η διαφορά στις μισθολογικές αποδοχές μεταξύ γυναικών και ανδρών κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στο 16,4% στους κόλπους της ΕΕ. Τα στοιχεία καταγράφουν μία ελαφρά κάμψη της τάσης, καθώς προηγουμένως ανερχόταν σε 17%. Το ύψος της διαφοράς αυτής ξεκινά από 2% στην Πολωνία, φθάνοντας στο 27% στην Εσθονία, περνώντας από το 8,8% του Βελγίου.

Οι διαφορές στις απολαβές αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής.

Η διαφορά στους μισθούς αντανακλά, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τη δυσκολία συμβιβασμού της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Ορισμένες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν περισσότερες άδειες για οικογενειακούς λόγους, ή να μην εργάζονται με πλήρες ωράριο. Ωστόσο, επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαφορά των μισθολογικών απολαβών αντανακλά τις επίμονες ανισότητες στην αγορά εργασίας στο σύνολό της.
Keywords
Τυχαία Θέματα