''θετικο μηνυμα η συναντηση βενιζελου - τσιπρα''...

00:56 3/12/2014 - Πηγή: Fimotro
Για το ενεργειακό κόστος και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ηλεκτρική ενέργεια αναφέρθηκαν παράγοντες της αγοράς και ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο του συνεδρίου...
του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ στο επίκεντρο ήταν και η πτώση των τιμώ πετρελαίου.

Στη χθεσινή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου,
τονίζοντας ότι στέλνει θετικό μήνυμα «η χθεσινή συναίνεση, όπως καταγράφηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας και με το Μπαρμπαρός δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσουν. Για το θέμα του South Stream τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις η κυβέρνησης ότι φαίνεται να υπάρχει αλλαγή του δρόμου που θα ακολουθεί το χερσαίο τμήμα της Τουρκίας.

Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι έχουμε ετοιμάσει τη νέα οδηγία για τις off shore θαλάσσιες γεωτρήσεις και πιθανότητα να είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα εφαρμόσει την αυστηρή αυτή οδηγία. Οι εταίροι μας μας κοιτούν πλέον όχι ως μία μικρή χώρα, αλλά ως μία εξέχουσα θέση και διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενέργεια. αυτές πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν.

Ο υπουργός σχολιάσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου και αν επηρεάζει τα σχέδια των εταιρειών υπογραμμίζοντας ότι είναι για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και ότι είναι αισιόδοξος για τον διαγωνισμό παραχώρησης με υψηλό ενδιαφέρον.

ΖΕΡΒΟΣ-ΔΕΗ
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προτάσεις οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι και οι τέσσερις εταιρείες είναι από τις κορυφαίες διεθνώς.

Ο κ. Ζερβός ανάφερε ότι τάσσεται υπέρ της απαλλαγής των τιμολογίων από την υψηλή φορολόγηση και τέλη, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος ενέργειας επιβαρύνεται αρκετά από τους φόρους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. « Έίναι αναγκαίο ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που να οδηγεί σε πλήρη απελευθέρωση με δίκαιο τρόπο», τόνισε.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην πολιτική της ΔΕΗ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με την εφαρμογή κλιμακούμενων τιμολογίων για τις επιχειρήσεις για να γίνουν ανταγωνιστικές. «Η ΔΕΗ πρέπει να είναι ανταγωνιστική, με τα οφέλη να τα καρπώνονται οι καταναλωτές», δήλωσε ο κ. Ζερβός.

Μαθιός Ρήγας
Ο Μαθιός Ρήγας πρόεδρος της Energean oil αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίων στο σχεδόν 40% που δημιουργεί νέα δεδομένα και διαπίστωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία του και ποιος θα είναι ο πάτος. «’Εχουμε δει πολύ μεγάλη πτώση στα έσοδα των πετρελαϊκών. Για κάθε 1 δολάριο που υποχωρεί το αργό, μειώνονται κατά 1% οι επενδύσεις στον κλάδο», υπογράμμισε.

ΤΕΡΝΑ
Η διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτίμησε ότι χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας στα εγχώρια καύσιμα, όπως είναι ο λιγνίτης και πως είναι σημαντικές οι ΑΠΕ, καθώς μεταξύ άλλων ρίχνουν το συνολικό κόστους του ηλεκτρισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα