''θετικο ισοζυγιο προσληψεων - απολυσεων στο πενταμηνο του 2014''...

18:23 5/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Αύξηση της απασχόλησης και συνέχιση της πτωτικής πορείας της ανεργίας αποτυπώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Μάιο...
Το ισοζύγιο απασχόλησης -δηλαδή προσλήψεις μείον απολύσεις- είναι θετικό κατά 59.470 θέσεις εργασίας, αποτελώντας ένα απο τα υψηλότερα ισοζύγια γι' αυτό το μήνα όλης της προηγούμενης δεκαπενταετίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι θετικές μεταβολές της μισθωτής απασχόλησης σε επίπεδο πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου 2014. Το πρώτο πεντάμηνο φέτος είχαμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων κατά 160.946 θέσεις εργασίας, μακράν η υψηλότερη
επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα την αντίστοιχη περίοδο.

Οι θετικές εξελίξεις στην απασχόληση επιβεβαιώνονται και από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για τους προηγούμενους μήνες, όπου φαίνεται ότι -για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009- το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την πτωτική πορεία που ξεκίνησε μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από το 27,9% το Σεπτέμβριο του 2013 κατέβηκε στο 26,8% το Μάρτιο του 2014.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Είναι πλέον φανερό ότι το κλίμα στην αγορά εργασίας αλλάζει. Η τάση εξέλιξης της ανεργίας έχει αντιστραφεί. Όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα της αγοράς εργασίας, φανερώνουν ότι η απασχόληση αυξάνεται, ενώ το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την πτωτική πορεία που ξεκίνησε μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα «σήματα» είχαν δοθεί εγκαίρως -και συνεχίζονται να δίνονται- από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» που μετρά με ψηφιακές διαδικασίες τις ροές και μεταβολές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Για μια ακόμη φορά, φάνηκε ότι η αρνητική εξέλιξη της ανεργίας τα προηγούμενα χρόνια ήταν, μεταξύ άλλων, το τίμημα της αδράνειας και της αναβλητικότητας για την υλοποίηση αυτών ακριβώς των μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν. Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις μας εντάσσονται στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» εξόδου απο την κρίση που έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και φαίνεται να «πιάνουν τόπο».

Πηγή protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα