''θελουμε συνομιλιες που θα αποσκοπουν σε λυση''...

Συζήτηση για την οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και για το Κυπριακό είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου στο Μέγαρο Μαξίμου...

«Είναι βαθειά η πεποίθησή μας ότι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα των οικονομιών στην Κύπρο
και στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση όχι απλώς για την ευημερία και τη κοινωνική συνοχή των λαών μας, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό και διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, και ασφαλώς, του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Ομήρου μετά τη συνάντηση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό συμφωνησαν πως «χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, χωρίς η τουρική πλευρά να συμφωνσήσει στις βασικές αρχές» δεν είναι νοητό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Όπως είπε, «στόχος δεν πρέπει να είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, γιατί τέτοιες συνομιλίες έχουμε τα τελευταία 39 χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα». «Θέλουμε συνομιλίες στις οποίες εξαρχής θα υπάρχει συμφωνία ότι αποσκοπούν στο να μας οδηγήσουν σε μία λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και μία λύση η οποία να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρα - μέλους της Ε.Ε.».
Τέλος, ο πρόεδρος τη κυπριακής Βουλής επανέλαβε την ανάγκη να διαδραματίσει η Ε.Ε. πιο ενεργό επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
««Ναι, το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, άρα πρέπει να παραμείνει εντός του πλαισίου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η Κύπρος είναι χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή προσωπικότητα η οποία να ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος για να επαγρυπνεί και να εποπτεύει ότι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες, είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», κατέληξε.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα