Τεστ dna για τον καρκινο του προστατη σε δυο χρονια...

16:01 24/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Σε δύο χρόνια, μία απλή εξέταση DNA θα μπορεί να «δείξει» ποιοι άνδρες κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη. Ειδικοί του Ινστιτούτου για την Έρευνα στον Καρκίνο, στο Λονδίνο, εκτιμούν ότι...
σύντομα θα μπορεί να προσφέρεται στους άνδρες ένας γενετικός έλεγχος αντίστοιχος με εκείνον που υπάρχει για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Σύμφωνα με το BBC, 14 διαφορετικές μεταλλάξεις αυξάνουν τις πιθανότητες επιθετικών καρκίνων του προστάτη. Oι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν
τη βάση ενός γενετικού τεστ που θα σώσει τη ζωή πολλών ανδρών, τονίζουν οι επιστήμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν χρειάζονται θεραπεία η οποία μάλιστα συνδέεται με πολλές παρενέργειες και αυτό διότι η νόσος τους μπορεί να μην είναι καθόλου επιθετική με αποτέλεσμα τελικά να πεθάνουν κάποια στιγμή από άλλα αίτια και όχι από τον καρκίνο.

Ο εντοπισμός των ανδρών που πράγματι χρειάζονται θεραπεία, εκείνων δηλαδή που εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν την πιο επιθετική μορφή της νόσου, αποτελεί τεράστια πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «British Journal of Cancer», το 7% των ανδρών που εξετάστηκαν είχε μια από τις 14 μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου. Οι συγκεκριμένοι άνδρες ήταν αυτοί που εμφάνιζαν τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη ο οποίος είχε αρχίσει να δίνει μεταστάσεις.

Και ενώ το γενετικό τεστ τελειοποιείται στο εργαστήριο, η ερευνητική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει δύο χιλιάδες άνδρες και στην οποία ελέγχονται 192 γονίδια.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα