Τα πιο συγχρονα ψηφιακα μεσα σε ενα απο τα παλαιοτερα μουσεια της χωρας...

12:25 4/10/2014 - Πηγή: Fimotro
«Το μουσείο Τεγέας εισάγει την Αρκαδία και την Πελοπόννησο στην πιο σύγχρονη μουσειολογική έκφραση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί» είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας,...
στα επίσημα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν χτες -Πέμπτη 2 Οκτωβρίου- έπειτα από διακοπή επτά χρόνων, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του μουσείου.

Είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας μας και ένα από τα πρώτα της ελληνικής επαρχίας και πλέον, εντυπωσίαζει με τα πρωτοποριακά ψηφιακά συστήματα που φιλοξενεί, πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στην Ελλάδα.


Τα πρώτα θεμέλια του μουσείου της Τεγέας μπήκαν το 1907-1908 στο τότε Πιαλί (νυν Αλέα) Τεγέας, σε οικόπεδο που δώρισε ο μητροπολίτης Νείλος – που καταγόταν από το Πιαλί – στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταρεία. Την εποχή αυτή, στις αρχές του 20ου αι., ιδρύθηκαν και τα πρώτα επαρχιακά Μουσεία της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ο Κωνσταντίνος Ρωμαίος, ο σπουδαίος αρχαιολόγος ερευνητής, καταγόμενος από τα Βούρβουρα της Κυνουρίας, υπήρξε ο θεμελιωτής του μουσείου. Οι πρώτες καταστροφές σημειώθηκαν το 1935, όταν κατέρρευσε η στέγη του μουσείου. Κατά τη γερμανική εισβολή, το 1941, οι υπεύθυνοι του μουσείου αναγκάστηκαν να θάψουν τα σπάνια εκθέματα του, κάτω από το δάπεδο, για να τα σώσουν από τους Ναζί αρχαιοκάπηλους.

Το 1990, έγινε απόπειρα διάρρηξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, άγνωστοι έκλεψαν σπάνια εκθέματα, ανάμεσα τους και την περίφημη κεφαλή του Τηλέφου, αυθεντικού έργου του γλύπτη Σκόπα. Το 1998, η μαρμάρινη κεφαλή Ασκληπιού και το ανάγλυφο με την παράσταση Διόνυσου, Αρτέμιδος και Ηρακλή εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στο "σπίτι" τους. Το 2007, το μουσείο έκλεισε , στο πλαίσιο του πρόγραμματος εκσυγχρονισμού του. Σήμερα το μουσείο, είναι εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο μέσο υπάρχει αναφορικά με τα εποπτικά μέσα και οι ψηφιακές εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί το κατατάσσουν καινοτόμο και μοναδικό, για τα μουσειακά δεδομένα όχι της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.

Το μουσείο διαθέτει τρεις διαδραστικές τράπεζες στις οποίες ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την ιστορία και την αρχαιολογία της Τεγέας, αλλά και να κατανοήσει τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από κάθε εύρημα.

Το μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, διαθέτει πωλητήριο αναμνηστικών κι εκμαγείων και είναι ανοικτό όλες τις ημέρες ως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, εκτός Δευτέρας, ενώ σε πρώτο στάδιο έχει ελεύθερη είσοδο στο κοινό.
Keywords
Τυχαία Θέματα