Τα οφελη για εσοδα, απασχοληση, ταμεια απο τη μειωση του φπα στην εστιαση

12:15 12/5/2013 - Πηγή: Fimotro

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Υποχώρηση των εσόδων κατά 26 εκατ. ευρώ το 2013, αλλά αύξησή τους κατά 53 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 προβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα είναι το άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, εάν ο...
συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση μειωθεί από το 23% που είναι σήμερα στο 13%.

Στον κλάδο της εστίασης έχουν βάλει «λουκέτο» πάνω από 4.000 επιχειρήσεις και υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Στην πραγματικότητα
αυτό που επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι το αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα, τα ασφαλιστικά Ταμεία και για την απασχόληση θα είναι πολλαπλασιαστικό, καθώς η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση έχει υπολογισθεί ότι εάν εφαρμοζόταν από την 1η Απριλίου 2013 θα προκαλούσε αύξηση του τζίρου στον κλάδο κατά 1,042 δισ. ευρώ το τρέχον έτος και κατά 931 εκατ. ευρώ ακόμη το 2014, δηλαδή αύξηση περίπου 2 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
Από την άλλη, εάν ο ΦΠΑ διατηρηθεί στο 23% το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι σύμφωνα με πληροφορίες το εξής: το 2013 τα επιπλέον έσοδα που θα εισπράξει το κράτος από τον ΦΠΑ θα ανέλθουν σε 19 εκατ. ευρώ και το 2014 σε 70 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά για σχεδόν το μισό 2013 και όλο το 2014 τα επιπλέον έσοδα υπολογίζονται σε 89 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια εάν μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13% η απώλεια για τον προϋπολογισμό για το 2013-2014 ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.
Ολες οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μελέτη που ετοιμάστηκε από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και έχουν ήδη παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Εκ πρώτης όψεως και με βάση μόνο τους παραπάνω αριθμούς είναι φανερό ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% υπολογίζεται ότι επιφέρει παραπάνω έσοδα σε σχέση με τα όσα θα εισέλθουν στα ταμεία με τη μείωσή του. Δεν είναι τυχαίο ότι ερωτηθείς την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το ξαναδούμε τον Ιούνιο και εφόσον τα έσοδα πάνε καλά και είμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων. Εάν κάπου πέσουμε εκτός -πείτε ότι πέσουμε εκτός 200 εκατ. ευρώαυτά δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα βρούμε σήμερα από την αγορά, πρέπει να τα κόψουμε από κάπου αλλού».
Η ανησυχία του κ. Στουρνάρα είναι εύλογη, καθώς είναι πολύ πιθανό το ζήτημα αυτό να συναντήσει την άρνηση της τρόικας. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες τόσο της κυβέρνησης όσο και του επιχειρηματικού κόσμου είναι, ότι η «απώλεια» των 62 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρή, συγκρινόμενη ειδικά με το πόσο εκτός προβλέψεων έπεσαν οι εισπράξεις εσόδων από τον ΦΠΑ στην εστίαση.
Η παραδοχή αυτή έχει γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σε άρθρο του στην «Καθημερινή», στο φύλλο της 21/4/2013 (το άρθρο συνυπογράφει και το στέλεχος του υπουργείου κ. Στ. Πέτσας) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι συγκρίνοντας τα στοιχεία 01.09.2010 - 31.08.2011, με τα αντίστοιχα της περιόδου 01.09.2011 - 31.08.2012, από τις επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα την εστίαση, εισπράχτηκαν παραπάνω 160 εκατ. ευρώ. περίπου, λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, όταν οι αρχικές προβλέψεις ήταν 1 δισ. ευρώ και στη συνέχεια 800 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου τα βασικά επιχειρήματα συνδέονται με τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) από τον Σεπτέμβριο του 2011 οπότε κι εφαρμόστηκε και στην εστίαση ο συντελεστής 23%, ο κύκλος εργασιών του κλάδου έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40%.
Στον κλάδο της εστίασης έχουν βάλει «λουκέτο» λόγω της ύφεσης σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 23% πάνω από 4.000 επιχειρήσεις και υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, από την ελληνική αγορά έχουν αποχωρήσει και γνωστές ξένες αλυσίδες ή έχουν περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων τους.
Το κρίσιμο, βεβαίως, στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η φοροδιαφυγή στον κλάδο, ανεξαρτήτως του συντελεστή ΦΠΑ που θα ισχύσει. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές προτάσεις, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis ή υψηλά πρόστιμα και παραδειγματική τιμωρία των επιχειρηματιών που δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα