Συζητηθηκε στον αρειο παγο η υποθεση για το χαρατσι...


Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε η αίτηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία είναι ...
αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο εισηγητής – αρεοπαγίτης Γεώργιος Σακκάς υποστήριξε ότι το χαράτσι δεν αποτελεί δυσανάλογη επιβάρυνση για τους καταναλωτές και συντάχθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει ότι είναι συνταγματικό το χαράτσι, αλλά αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί.
Υπέρ της συνταγματικότητας του τέλους ακινήτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος τάχθηκαν οι δικηγόροι του Δημοσίου τονίζοντας ότι το ζήτημα έπρεπε να απασχολήσει μόνο τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπως έγινε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ και όχι τα Πολιτικά Δικαστήρια , δηλαδή τον Άρειο Πάγο.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Γενικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΙΝΚΑ Ιωάννης Μυταλούλης, αναφερόμενος στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, υποστήριξε πως αυτή η απόφαση δεν είχε ληφθεί σε καθεστώς ψυχραιμίας, αλλά υπό την πίεση της απειλής χρεοκοπίας.
Ο δικηγόρος Γεώργιος Κόκκας ο οποίος έχει προσφύγει ατομικά στον Άρειο Πάγο, επισήμανε ότι το χαράτσι παραβιάζει το Σύνταγμα, γιατί κατά την επιβολή του δεν ελήφθη υπόψη η πραγματική φοροδοτική ικανότητα και κατάσταση του κάθε καταναλωτή η οποία πρέπει να είναι ανάλογη με το εισόδημα, την περιουσία και την οικογενειακή κατάσταση.
Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα