Συρρικνωση κατα 6,2% του αεπ στο δευτερο τριμηνο του 2012

09:47 14/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θανάσης Παπαδής
(από την Ημερησία)
Σε βαθιά ύφεση παραμένει η ελληνική οικονομία, γεγονός που αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Και μπορεί να είναι...
ελαφρά χαμηλότερη από τις προβλέψεις, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε την ουσία των πραγμάτων, δηλαδή ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση ήταν 6,2%,
ενώ να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 6,5%. Ως εκ τούτου, το πρώτο εξάμηνο του έτους η ύφεση της ελληνικής οικονομίας «τρέχει» με ρυθμό 6,4%, έναντι στόχου στις εαρινές προβλέψεις για ύφεση 4%. Να σημειωθεί ότι οι νέες αναθεωρημένες εκτιμήσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των διεθνών οργανισμών προβλέπουν ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 7% για το σύνολο του 2012.
Τα χθεσινά στοιχεία πάντως, δείχνουν ότι είναι πιθανό η μείωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να μη φτάσει τελικά στο 7%, αλλά λίγο χαμηλότερα. Και αυτό διότι προκειμένου να επαληθευθεί αυτή η δυσμενέστατη πρόβλεψη θα πρέπει τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους η ύφεση να κυμανθεί σε μέσο όρο άνω του 7,6%.
Γ' τρίμηνο
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για οριστικές προβλέψεις και σημείωναν πως παραδοσιακά το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι το χειρότερο, οπότε όπως σημείωναν δεν αποκλείεται τελικά η ύφεση να προσεγγίσει ακόμη και το 7%, αν και με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται πολύ πιθανό.
Το θέμα της ύφεσης θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις επικείμενες συναντήσεις του με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Η ελληνική πλευρά θα τονίσει πως η ύφεση, η οποία βαθαίνει, δυσχεραίνει την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου. Θα τονίσουν επίσης ότι αν επιχειρηθεί νέα μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων τότε το αποτέλεσμα θα είναι να επιδεινωθεί και να απομακρυνθεί περαιτέρω η επίτευξη του στόχου.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι το χειρότερο αντίστοιχο τρίμηνο από το 2005 που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία και το ΑΕΠ περιορίστηκε σε σταθερές τιμές στα 43,687 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση ήταν στο 6,5% και το ΑΕΠ ήταν στα 40,605 δισ. ευρώ.
Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 περιορίστηκε κατά 6,6% και διαμορφώθηκε στα 51,5245 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 η υποχώρηση ήταν της τάξεως του 6,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εκτιμούσε ύφεση σε τρέχουσες τιμές κατά 6,3%. Υπάρχει δηλαδή μία νέα εκτίμηση ελαφρά καλύτερη από την αρχική.
Αισιοδοξία
Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου προς τα ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου παρουσιάζει αύξηση 7,5%, έναντι επίσης αύξησης 7,2% που είχε παρατηρηθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση στο 2011. Η ελαφρά αυ
Keywords
Τυχαία Θέματα