Συρια: συνεχιζονται οι μαχες - φοβοι για χρηση χημικων

17:55 19/9/2012 - Πηγή: Fimotro

Νέες σφοδρές επιθέσεις αναφέρονται στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, και το Χαλέπι, με ακτιβιστές να καταγγέλλουν την αδιάκριτη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων...
σε βάρος τόσο των αντιεξουσιαστών, όσο και του άμαχου πληθυσμού.

Στο προάστιο Hajar al-Aswad, στο νότιο τμήμα της Δαμασκού, πληροφορίες κάνουν λόγο για βίαιη επιδρομή του στρατού, με την κατάσταση για τους κατοίκους της περιοχής να είναι απελπιστική, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Από την πλευρά τους, κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επίθεση του στρατού αποκλειστικά
σε «τρομοκράτες».

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι οι άνευ διακρίσεως επιθέσεις από τον αέρα, αλλά και οι επίγειες επιθέσεις με βαρύ πυροβολικό, έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των νεκρών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού στη Χάμα και το Ιντλίμπ.

Έκθεση του διεθνούς οργανισμού σημειώνει μάλιστα ότι οι μάχες στις συγκεκριμένες δυο περιοχές δεν αναφέρονται αρκετά, με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί περισσότερο στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

Στο μεταξύ, ο ιρανός ΥΠΕΞ, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δαμασκό, όπου και εκτιμάται ότι θα ζητήσει και από τις δυο πλευρές την άμεση παύση του πυρός, καθώς και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Το νέο στοιχείο που έχει ανησυχήσει ωστόσο τις διεθνείς δυνάμεις είναι η δήλωση του πρώην επικεφαλής του συριακού χημικού οπλοστασίου στους Times, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος Άσαντ έχει εξετάσει την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων.

«Μία τέτοια πιθανότητα έχει συζητηθεί για την περίπτωση που το καθεστώς χάσει τον έλεγχο σημαντικής περιοχής, όπως το Χαλέπι», δήλωσε στους Times, μεταξύ άλλων, ο πρώην στρατηγός του συριακού στρατού.
Keywords
Τυχαία Θέματα