Συρια: σκηνικο μαχης στην καρδια της δαμασκου

19:17 17/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Πυρά από αυτόματα όπλα ακούγονται το μεσημέρι της Τρίτης στην καρδιά της Δαμασκού, σύμφωνα με μαρτυρίες. Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει σε κεντρικό δρόμο της πόλης, την ώρα που η βία... συνεχίζεται στα προάστια γύρω από τη Δαμασκό.

«Ριπές αυτομάτων όπλων ακούγονται στην πλατεία Σάμπεχ Μπαχράτ και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένα με Καλάσνικοφ τρέχουν στην πλατεία» όπου βρίσκεται η έδρα της κεντρικής τράπεζας, αναφέρουν οι μαρτυρίες.

Πυρά ακούγονται, επίσης, στην οδό της Βαγδάτης, μια μεγάλη λεωφόρο.

Συνοικίες
της πρωτεύουσας εχθρικές προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ εξακολουθούν να αποτελούν σκηνικό μαχών ανάμεσα σε αντάρτες και στρατό, ενώ ορισμένες δέχονται πυρά από τα πολυβόλα ελικοπτέρων.

Πυκνός καπνός ήταν ορατός πάνω από τη συνοικία Μιντάν, κοντά στο κέντρο της πόλης, η οποία βομβαρδίζεται από τη Δευτέρα από τα τακτικά στρατεύματα.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που αποτελείται από λιποτάκτες και ένοπλους πολίτες, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι εξαπέλυσε επιχείρηση μεγάλης έκτασης με την ονομασία «το ηφαίστειο της Δαμασκού και οι σεισμοί της Συρίας».

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως άρχισαν επιθέσεις «σε όλες τις θέσεις ασφαλείας στις πόλεις και την ύπαιθρο για να προκληθούν σφοδρές συγκρούσεις (με τις τακτικές δυνάμεις)», καλώντας τες να παραδοθούν.

Οι σύροι εξεγερμένοι που μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Δαμασκό δήλωσαν την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η μάχη για την απελευθέρωση» της συριακής πρωτεύουσας έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μετά την κατάκτηση της πόλης.

«Η μάχη για την απελευθέρωση της Δαμασκού ξεκίνησε και οι μάχες δεν θα σταματήσουν στην πρωτεύουσα. Οδεύουμε προς τη νίκη» δήλωσε ο συνταγματάρχης Κάσεμ Σαντέντιν, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που επικοινώνησε με το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype.

«Μεταφέραμε τη μάχη από την επαρχία στην πρωτεύουσα. Εχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για να ελέγξουμε όλη τη Δαμασκό. Διαθέτουμε ελαφρά όπλα, όμως είναι αρκετά», πρόσθεσε. «Να αναμένετε εκπλήξεις», προειδοποίησε ο Σαντέντιν χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Συρίας, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, κάλεσαν τους Σύρους να υποστηρίξουν τους αντάρτες στις μάχες στη Δαμασκό, τις οποίες χαρακτήρισαν «αποφασιστικές».

Υπό τον τίτλο «Για να γίνει η Δαμασκός η πόρτα προς τη νίκη», οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν σε ανακοίνωσή τους, τους «ελεύθερους Σύρους να επωφεληθούν απ' αυτή την ιστορική στιγμή και να υποστηρίξουν την κεντρική μάχη» των εξεγερμένων στη Δαμασκό.

Ενας σύρος ταξίαρχος και αρκετοί άλλοι λιποτάκτες αξιωματικοί ήταν ανάμεσα στους 1.280 Σύρους που διέφυγαν στη διάρκεια της νύχτας στην Τουρκία, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι τελευταίες λιποταξίες ανέβασαν σε 18 τον αριθμό των σύρων ανώτατων αξιωματικών που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία -ανάμεσά τους κι ένας απόστρα
Keywords
Τυχαία Θέματα