Συρια: χερσαια επιθεση εξαπελυσε ο στρατος στη χομς

19:34 29/2/2012 - Πηγή: Fimotro

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή του Μπάμπα Αμρ στη Χομς, όταν τα συριακά στρατεύματα εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση. Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο το οποίο θα επικεντρώνεται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, με την... ελπίδα ότι Ρωσία και Κίνα θα το στηρίξουν. Στο κυριότερο οχυρό των αντικαθεστωτικών, την συνοικία Μπάμπα Αμρ, «ο στρατός επιχειρεί να εισέλθει
με δυνάμεις του πεζικού από την κατεύθυνση του γηπέδου ποδοσφαίρου αλ Μπασέλ και διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με αυτόματα όπλα και βαρέα πολυβόλα», ανέφερε ο ακτιβιστής Μοχάμαντ αλ Χόμσι από την Χομς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός βομβάρδισε την περιοχή χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας προτού ξεκινήσει η χερσαία επίθεση.Νέο σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια εξετάζει ο ΟΗΕΈνα νέο σχέδιο, το οποίο θα επικεντρώνεται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ετοιμάζεται στον ΟΗΕ, με την ελπίδα ότι Ρωσία και Κίνα θα το στηρίξουν.

Διπλωμάτες δηλώνουν ότι το σχέδιο βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, ωστόσο το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ασκήσει βέτο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και με ομολόγους του από αραβικές χώρες, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων» και έναρξη «ανοικτού πολιτικού διαλόγου».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τους στόχους αυτούς και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία» επισήμανε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Πάντως, φάνηκε επιφυλακτικός στο να συμφωνήσει σε ελεύθερη πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Συρία, όπως ζητούν αρκετές χώρες.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ απηύθυνε έκκληση στην Κίνα και τη Ρωσία να μην θέσουν βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, η οποία θα ζητεί την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα Μόσχα και Πεκίνο έχουν παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια της Δύσης και των αραβικών χωρών να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικαστική για την Συρία απόφαση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και της συριακής αντιπολίτευσης, οι νεκροί ξεπερνούν τους 7.500.

Η ύπατη αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να μπορέσει ο ΟΗΕ να βοηθήσει τους Σύρους που πλήττονται από την εμφύλια διαμάχη στη χώρα τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα