Συνεχιζεται το θριλερ με το psi

12:27 19/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Νέα συνάντηση αναμένεται να έχει εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σχετικά με την ανταλλαγή των ελληνικών
ομολόγων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με...
τους «New York Times», ορισμένα hedge funds, που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους. Ενόψει των εξελίξεων, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη το απόγευμα με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος θα ολοκληρώσει τον κύκλο των κατ' ιδίαν συναντήσεων με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Η συνάντηση Παπαδήμου-Νταλάρα αργά χθες το απόγευμα, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, έπειτα από τη διακοπή των συζητήσεων την περασμένη Παρασκευή, διήρκησε δύο και πλέον ώρες και αφού ολοκληρώθηκε δεν έγιναν δηλώσεις, ούτε υπήρξαν σχόλια. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σήμερα, αφού εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία τους.

Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νew York Times», τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι «ιδιώτες θα πρέπει να παραδεχθούν ότι θα χάσουν από αυτή τη διαδικασία» - μήνυμα που διακινήθηκε και από τον προσωπικό λογαριασμό του Λουκά Παπαδήμου στο twitter.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, πως στην περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν συμφωνήσουν, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACS).
Με μηνύσεις απειλούν τα hedge funds

Ορισμένα hedge funds, που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζοντας αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεώνει όλους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», ενώ παράλληλα -όπως εκτιμάται- θα εξαιρεί τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, ύψους 45-50 δισ. ευρώ περίπου.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιούν hedge funds με δικηγόρους επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αλλάξει τους όρους στα ομόλογα της ώστε να δώσει λιγότερα χρήματα στους κατόχους τους, θα παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.
Σύσκεψη Παπαδήμου-πολιτικών αρχηγών

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος θα ολοκληρώσει τον κύκλο των κατ' ιδίαν συναντήσεων με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Χθες, ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου
Keywords
Τυχαία Θέματα