Συναντηση με τον αναστασιαδη στις 4/11 θελει ο ερογλου...

Θετικός για μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 4 Νοεμβρίου δηλώνει ότι είναι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ...
Ντερβίς Έρογλου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιος εισηγήθηκε την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πληροφορίες από πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι σχετική εισήγηση υποβλήθηκε από τον απεσταλμένο των Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, εφ' όσον συμφωνούσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
«Όχι» χωρίς κοινό ανακοινωθέν
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνάντησης χωρίς συμφωνημένο κείμενο κοινού ανακοινωθέντος,
το οποίο θα καθορίζει τη βάση των διαπραγματεύσεων και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σ' αυτές.
Όμως ο Έρογλου ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Η δήλωση Έρογλου θεωρείται προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποδεχθεί συνάντηση χωρίς συμφωνημένο κοινό ανακοινωθέν.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία που να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.
Αναφερόμενος στις επισκέψεις των διαπραγματευτών στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ. Έρογλου είπε ότι η Τουρκική πλευρά είναι έτοιμη γι' αυτές.
Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης εισηγήθηκαν τα Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά κόμματα
Τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας, συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για μια συνολική λύση του Κυπριακού.
Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών και εκπροσώπων των κομμάτων, το οποίο ανέγνωσε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Οξάνα Τόμοβα.
Όπως σημειώνεται στη συμφωνημένη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν απόψεις τους σχετικά με το αν «τα Βαρώσια πρέπει να δοθούν πίσω στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, κάτω από τους όρους επανεγκατάστασης», με βάση την εισήγηση του τουρκοκυπριακού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, που φιλοξένησε τη σημερινή συνάντηση.
«Τα πολιτικά κόμματα αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο προαναφερθέν θέμα και συμφώνησαν πάνω στο ότι πρέπει να ληφθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως ένα θετικό βήμα για μια συνολική λύση», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η επόμενη τακτική συνάντηση των ηγετών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων θα γίνει την 27η Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα