Συναντηση λαβροφ - κερι στις 20 ιανουαριου για ουκρανια και συρια...

13:31 15/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Συνάντηση υψίστης σημασίας, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του διαλόγου...
για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, θα έχουν στις 20 Ιανουαρίου, στη Ζυρίχη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το «ραντεβού» μεταξύ των δύο διπλωματών επιβεβαιώθηκε μία μόλις ημέρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, οι οποίοι συζήτησαν τις εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης των δύο προαναφερθέντων ζητημάτων.

Η ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα αφορά οπωσδήποτε
την κρίση στην Ουκρανία, καθώς η επιβολή κυρώσεων ένθεν και ένθεν έχει διαπιστωθεί ότι δεν οδηγεί πουθενά, ενώ προκαλεί συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου και της ενέργειας.

Όσον αφορά το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κέρι και ο Λαβρόφ θα θέσουν επί τάπητος τους όρους τους, ως ηγέτιδες δυνάμεις με επιρροή στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς στις 25 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της πλευράς Άσαντ και των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, προκειμένου να συζητήσουν και – ει δυνατόν – να συμφωνήσουν τους όρους της παύσης του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ταλανίζει για σχεδόν πέντε χρόνια τη χώρα, δημιουργώντας παράλληλα το γόνιμο έδαφος για τη συντήρηση του Ισλαμικού Κράτους, με τραγικές συνέπειες για ολόκληρο το σύγχρονο κόσμο.

Το βασικό θέμα διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας εντοπίζεται στο μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς η Μόσχα επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει στη χώρα και να είναι υποψήφιος στις εκλογές που ενδέχεται να ακολουθήσουν, ενώ η Ουάσιγκτον επιμένει πως ο Άσαντ θα πρέπει να αποχωρήσει και να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Bild, ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση για το ενδεχόμενο παροχής ασύλου της Ρωσίας στον Άσαντ, αφήνοντας, ωστόσο, να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, θα προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια.
Keywords
Τυχαία Θέματα