''ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

09:12 1/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει και να εξειδικεύσει άμεσα τα νέα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ, ενόψει και των ελέγχων που ξεκινούν την προσεχή Τρίτη από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση ...

σχεδιάζει ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά οι δημοσιονομικοί στόχοι για κάθε χρόνο από το 2012 μέχρι και το 2015.
Τα μέτρα θα είναι αναλυτικά σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, αλλά και κοστολογημένα
στα χαρτιά που θα δοθούν στην τρόικα. Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, αύριο αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο θα προβλέπει ελέγχους σε επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες είναι «ύποπτες» για φοροδιαφυγή, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, καλλιτέχνες, αθλητές, αλλά και μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι εμφανίζουν ελάχιστα εισοδήματα, αλλά φέρονται να κατέχουν πανάκριβα περιουσιακά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, ο πρώτος στόχος θα έχει εφαρμογή στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ, μέσω του νέου μισθολογίου. Στο στενό δημόσιο τομέα προβλέπεται ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο, εκτός της μείωσης των αποδοχών στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, θα φέρει και όρους εργασίας που κάποτε συναντούσαμε μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Στις ΔΕΚΟ προβλέπονται περικοπές των υπερωριών και των επιπλέον επιδομάτων που παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ειδικά πόστα, όπως λιμάνια και αποθήκες καυσίμων, καθώς και περικοπές σε λειτουργικά έξοδα που αφορούν παροχές των δημοσίων εταιρειών σε εργαζομένους.
Στον τομέα της υγείας έχει ήδη ξεκινήσει η συγχώνευση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ έως και το 2015. Στην παιδεία εξετάζεται, εκτός από τη συγχώνευση 700 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η συγχώνευση και κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών και σχολών ΤΕΙ.
Επίσης, θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση και οι απαλλαγές που έχουν οι εταιρείες από συγκεκριμένες δαπάνες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο κυρίως τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα