Συμφωνηθηκε καταπαυση πυρος στο ναγκορνο καραμπαχ...

19:16 5/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στον αυτόνομο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ...
μύριζε μπαρούτι, με τελευταίο περιστατικό αυτό της κατάρριψης του ελικοπτέρου και τους 12 νεκρούς στρατιώτες. Σε αυτή τη φωτιά που είχε ανάψει ήρθε να ρίξει «λάδι», ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μένοντας πιστός στην εξωτερική πολιτική της χώρας του, έσπευσε να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στην κόντρα του με την Αρμενία, λέγοντας πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα εκεί που ανήκει.

Αμέτοχος σε όλη αυτή την κόντρα δεν έμεινε ούτε ο πρόεδρος της Αρμενίας, ο οποίος δήλωσε ότι
περαιτέρω κλιμάκωση της βίας θα είχε ως αποτέλεσμα τον πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όμως, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες το Αζερμπαϊτζάν και οι φιλοαρμένιοι αποσχιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός, με άμεση ισχύ μάλιστα. Την ανακοίνωση για την κατάπαυση του πυρός έκαναν οι αρμένιοι αυτονομιστές και το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Οι αρμένιοι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από το Γερεβάν, πήραν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπειτα από έναν πόλεμο που προκάλεσε 30.000 θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Παρά την υπογραφή, το 1994, μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα καμία συμφωνία ειρήνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα