Στον πρωθυπουργο η επιστολη των κοινωνικων εταιρων

14:34 3/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Επιστολή που συνυπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις εμπόρων, βιομηχάνων και επαγγελματοβιοτεχνών) και στην οποία αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του χθεσινού διαλόγου, απέστειλαν σήμερα στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και...
τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ.

Στην επιστολή τονίζουν πως ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεσμό συνεννόησης, αναγνωρισμένο από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει και στη χώρα μας να αποτελεί βασικό «εργαλείο» συμφωνιών, με σεβασμό στα αποτελέσματά του.

Στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των εργοδοτικών
οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες, διαπιστώθηκε συμφωνία για την ανάγκη προστασίας των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού, της μείωσης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και της διατήρησης του νομικού πλαισίου για την επέκταση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για έξι μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).

Η ΓΣΕΕ διαφώνησε με την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για διετές ή τριετές πάγωμα των αυξήσεων, ενώ δεν ετέθη στη συνάντηση το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης να αποστείλουν επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την τρόικα και την Κομισιόν και επισήμαναν ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων.

Στην επιστολή, οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν ακόμα να ξεκινήσει τώρα ο διάλογος με την κυβέρνηση για τα ζητήματα του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου να νομοθετηθεί.

Ο διάλογος αυτός, επισημαίνουν, πως πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδυνάμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού κ.ά.

«Ουσιαστικό θέμα στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας και των διαπραγματεύσεων παραμένει η διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων», τονίζουν.

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2012
Προς τον
Πρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. Λ. Παπαδήμο

Κύριε Πρόεδρε,

Η ελληνική κυβέρνηση – μεταφέροντας και τη θέση της Τρόϊκα – ζήτησε από τους κεντρικούς κοινωνικούς διαπραγματευτές – κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν και να αποφασίσουν για ζητήματα που αφορούν στο μισθολογικό κόστος (13ος και 14ος μισθός, κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων) και στο μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές και άλλες εισφορές, κρατική παρέμβαση και επιπτώσεις της στην διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα).

Κεντρικό επιχείρημα για τις αιτούμενες παρεμβάσεις μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ήτα
Keywords
Τυχαία Θέματα