Στον μηχανισμο ρευστοτητας ολοες οι συστημικες τραπεζες

22:55 16/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας ELA - Τράπεζα της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με το αίτημα αυτό...
ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζητά από την ΕΚΤ την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες - Alpha Bank,
Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν γνωστό ότι στον ELA (Emergency Liquidity Assistance) ζητούν να ενταχθούν η Alpha Bank με την Eurobank. Τελικώς όμως, έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για ένταξη στο Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας και των τεσσάρων λεγομένων συστημικών τραπεζών.
κατέθεσε πριν από λίγη ώρα η

Το αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό της ΕΚΤ για Παροχή Έκτακτης Ρευστότητας συνιστά προληπτική κίνηση για να μην κινδυνεύσουν να ξεμείνουν από μετρητά οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Η πρόσφατη απορρόφηση των εντόκων γραμματίων από τις συστημικές τράπεζες σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κινδύνους ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η αποδυνάμωση του ευρώ λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν από την ελβετική κεντρική τράπεζα, η συζήτηση περί ενδεχόμενου Grexit αλλά και η καθημερινή εκροή καταθέσεων επιτείνουν το πρόβλημα. Μόνο σήμερα υπολογίζεται ότι οι συνολικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 600-700 εκατ.ευρώ και σε κάποιο βαθμό αποδίδονται στην ανακοίνωση της είδησης περί προσφυγής της Alpha και της Eurobank στον ELA, είδηση που ανατροφοδότησε τις ανησυχίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα