Στον κτε υποδομων του πασοκ οι ρυθμισεις για τα ταξι

12:28 26/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας, με διευρυμένη σύνθεση, ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Υποδομών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη για το νομοσχέδιο Βορίδη που περιλαμβάνει τις...
ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των ταξί.

Την περασμένη Πέμπτη, το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο παρουσιάστηκε -και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία- το νομοσχέδιο, σημαδεύτηκε από την έντονη
αντίδραση του προκατόχου του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας καταψήφισε το νομοσχέδιο Βορίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να το καταψηφίσει στη Βουλή, θεωρώντας ότι με αυτό το επάγγελμα μένει ερμητικά κλειστό.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι για τον καθορισμό του αριθμού αδειών θα λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Άδειες θα μπορούν να κατέχουν φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες και η μεταβίβαση των αδειών θα φορολογείται.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, επίσης, η θέσπιση νέας κατηγορίας προμισθωμένων οχημάτων με 5-9 θέσεις, χωρίς ταξίμετρο και με προσυμφωνημένο μίσθωμα. Σύμφωνα με Τα Νέα, η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ξενοδόχων, που υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου που ορίζει ότι τα ειδικής μίσθωσης οχήματα αντί επτά και εννέα θέσεων (όπως οριζόταν αρχικά) θα μπορούν να είναι και πενταθέσια, δηλαδή, να προέρχονται από τον υφιστάμενο στόλο ταξί, περιορίζει την πιθανότητα κυκλοφορίας μίνι βαν και μικρών λεωφορείων, τα οποία χρειάζεται η τουριστική αγορά.

Αποφάσεις για το θέμα των οχημάτων ειδικής μίσθωσης αναμένεται να λάβει, με εντολή του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, η ειδική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος.

Αναλυτικά οι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τα ταξί:

Θεσπίζεται η κατηγορία ΕΔΧ Ειδικής Μίσθωσης χωρίς μετρητή, 5-9 θέσεων, τα οποία λειτουργούν μόνο με προμίσθωση (ραντεβού) και τα οποία απαγορεύεται να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο.
Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Τον αριθμό των αδειών καθορίζει ο περιφερειάρχης με απόφασή του κάθε δύο χρόνια και στηρίζεται σε ειδικό μαθηματικό τύπο. Ο συντελεστής είναι για την Αθήνα 2,5 (+1, -1 δηλαδή από 1,5 έως 3,5) και για την περιφέρεια 1,5 (+1, -1 δηλαδή από 0,50 έως 2,5).
Ισχύουν οι έδρες των ταξί, όπως έως σήμερα.
Η μονή ταρίφα αφορά πλέον όλο τον νομό Αττικής εκτός των νησιών του.
Κτήση κυριότητας ΕΔΧ επιτρέπεται από κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου.
Ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά κάθε είδους ΕΔΧ, την κτήση ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου, τις υποχρεώσεις των οδηγών και πειθαρχικές διατάξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα