Στον ελεγχο του τχς εθνικη και eurobank...

09:06 8/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Στην απόφαση της ξεχωριστής διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης για την Εθνική και την Eurobank, αλλά και των άλλων δύο συστημικά σημαντικών τραπεζών (Alpha, Πειραιώς) κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης ...
και της Τρόικας μετά τόσο την πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά την απογευματινή σύσκεψή τους με το
οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και την κυρία Σακελαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης θα προχωρήσουν κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθούν προ του τέλους Απριλίου.
Πάντως ήδη οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurοbank, με επιστολές τους προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δηλώνουν την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια για να προχωρήσουν αυτόνομα σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, να «σηκώσουν» δηλαδή 10% από την ιδιωτική αγορά. Ως αποτέλεσμα, και οι δύο αυτές τράπεζες εντάσσονται πλέον και επισήμως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ξεκινά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών και γίνεται κύριος μέτοχός τους.
«Άρα την τελική απόφαση θα τη λάβει το ΤΧΣ» τόνιζαν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Οι ως τώρα διαδικασίες συγχώνευσης των δύο τραπεζών ισχύουν αλλά αναστέλλονται οι περαιτέρω ενέργειες μέχρι να αποφασίσει το ΤΧΣ, με τα δικά του κριτήρια που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «είναι το δημόσιο συμφέρον».
Σε ερώτηση αν μπορεί το ΤΧΣ και να πουλήσει ξεχωριστά τις δύο τράπεζες, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, λέγοντας πως δεν θέλει να προκαταλάβει τι απόφαση θα λάβει το ΤΧΣ. Διευκρίνιζε δε πως οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν πιθανότατα μετά τις 30 Απριλίου, τονίζοντας πως «σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίηση».
Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει ότι η Εθνική θα συγχωνευθεί με τις τράπεζες Proton Bank και Αττικής, ενώ η Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος “και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Κυριακής διαβεβαίωσε πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και ότι οι αποφάσεις για τις τράπεζες δεν σημαίνουν ουδεμία παραπάνω επιβάρυνση ούτε λήψη νέων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Εurobank και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση ενός εκάστης τράπεζας ξεχωριστά, ελήφθη μετά και τις ενστάσεις της Τρόικας για το μέγεθος του ενιαίου σχήματος που θα δημιουργούσε η συγχώνευση των Εθνική και Eurobank, καθώς στα 170 δισ. ευρώ, το ενεργητικό του νέου ομίλου θα ήταν ίσο σχεδόν με το ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, η Τρόικα ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρειάζονταν περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο για την Eurobank είναι ότι γίνεται πλέον ο 4ος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της πιθανότατα θα προχωρήσει και στη συγχώνευση με άλλες τράπεζες, ίσως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μνημόνιο για το ΤΤ που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα θα δοθεί παράταση για το μέλλον του μέχρι το τέλος Σεπτέμβριου.
Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική από το 85% της Eurobank που κατέχει θα μείνει με το 3% καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση της πρώτης, το TXΣ θα αναλάβει το 97% της Eurobank.
Το επικρατέστερο σενάριο για την Εθνική Τράπεζα είναι ότι θα απορροφήσει τις Proton Bank και Τράπεζα Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο για την Eurobank είναι ότι γίνεται πλέον ο 4ος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της πιθανότατα θα προχωρήσει και στη συγχώνευση με άλλες τράπεζες, ίσως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα