ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ...

10:46 20/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταµεία µε σοβαρές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισµένων. Ηδη η κυβέρνηση, υπό την πίεση και της τρόικας, µετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών µελετών σχεδιάζει δραµατικές περικοπές επικουρικών...
συντάξεων, που για ορισµένες κατηγορίες ασφαλισµένων θα φτάσει ακόµα και στο 50%.

Η ηγεσία της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Προσωπικού Οργανισµών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), κατά τη χτεσινή έναρξη των εργασιών του 20ού τακτικού συνεδρίου της, αναφέρθηκε διεξοδικά στα οξυµµένα προβλήµατα του ασφαλιστικού
συστήµατος (καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, έλλειψη προσωπικού, κύµα συνταξιοδοτήσεων, έκρηξη εισφοροδιαφυγής και οφειλών, µείωση εσόδων κ.ά.).

«∆υο µόνο λέξεις χωρίς υπερβολή µπορούν να αποδώσουν την πραγµατικότητα: Οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όµοιά της δεν ζήσαµε µέχρι σήµερα», τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Τσακανίκας. Αν προσθέσουµε, συµπλήρωσε, και τη µεγάλη έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται, σε συνδυασµό µε το κύµα φυγής που πυροδότησαν η αβεβαιότητα και οι αρνητικές εξελίξεις, η κατάσταση στα Ταµεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Ο κ. Τσακανίκας σηµείωσε ότι µέχρι 31/12/2010 παραιτήθηκαν από το σύνολο των ασφαλιστικών ταµείων 3.700 εργαζόµενοι, από τους οποίους 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονοµικοί και 1.400 γιατροί. Το κύµα φυγής συνεχίζεται αµείωτο και τους πρώτους µήνες του 2011. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα – πρόσθεσε – να παρατηρούνται πολύ µεγάλες καθυστερήσεις στην απονοµή παροχών ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης και στην απονοµή των συντάξεων. «Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι εκκρεµούν σήµερα πάνω από 110.000 αιτήµατα για απονοµή συντάξεων (κύριες & επικουρικές) και πάνω από 53.000

περίπου αιτήµατα για καταβολή βοηθήµατος πρόνοιας (εφάπαξ)», κατέληξε ο κ. Τσακανίκας.

Σύµφωνα µε έρευνα της ΠΟΠΟΚΠ, οι παρακάτω πέντε βόµβες επιφέρουν µεγάλες απώλειες στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης:

1. Η απώλεια πόρων από την ανεργία για το ασφαλιστικό σύστηµα είναι µεγάλη και αγγίζει πλέον τα 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

2. Το ύψος της εισφοροδιαφυγής ως ποσοστό επί των εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων βρίσκεται περίπου στο 30% µε απώλειες για τα Ταµεία πάνω από 9 δισ. ευρώ ετησίως.

3. Σήµερα οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων µόνο στο ΙΚΑ είναι περίπου 6 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ, 4 δισ. ευρώ περίπου και 1 δισ. ευρώ στους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισµούς. 4. Στις απώλειες εσόδων που υπήρξαν από την περικοπή µισθών και συντάξεων, αν προστεθεί µια µέση µείωση των αποδοχών κατά 6%-7% το 2011, τότε θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες εσόδων για το ΙΚΑ περίπου 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Η πορεία των εσόδων για το ΙΚΑ το πρώτο τρίµηνο του 2011 συγκριτικά µε το αντίστοιχο του 2010 παρουσιάζει µείωση 10-12% που παραπέµπει στο τέλος του χρόνου σε έλλειµµα 1,5 δισ.ευρώ περίπου.

5. Οι δαπάνες υγειονοµικής περίθαλψης έχουν αυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα