Στο χαμηλοτερο επιπεδο της διετιας το ευρω

10:34 11/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Το ευρώ βούλιαξε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο της διετίας έναντι του δολαρίου και στο χαμηλότερο των πέντε εβδομάδων έναντι του γεν, καθώς η σύνοδος του Eurogroup δεν κατάφερε να διαλύσει τις ανησυχίες για την πορεία της...
κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Όπως αναφέρει η Ημερησία, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν μεν να δώσουν παράταση στην Ισπανία, αλλά το θέμα του πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ESM για
να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας παραμένει άλυτο.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την έγκριση του ESM από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, που θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα προς μια πιο ευέλικτη χρήση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης.
Το ευρώ υποχώρησε χθες στο 1,2233 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από την 1η Ιουλίου 2010, και αργότερα είχε καλύψει μέρος των αρχικών του απωλειών, διαμορφούμενο στο 1,2254 δολάριο, με απώλεια 0,5%. Επίσης, υποχώρησε και στο χαμηλότερο επίπεδο των πέντε εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 97,20 γεν, αλλά στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειές του, στα 97,36 γεν, καταγράφοντας πτώση 0,7%. Έναντι της στερλίνας το ευρώ υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τρεισήμισι τελευταίων ετών.
Σε μια απροσδόκητη κίνησή του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είπε πως η Ιταλία θα μπορούσε να ζητήσει στήριξη για την αγορά ομολόγων της από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.
«Θα ήταν επικίνδυνο να ισχυριστώ πως η Ιταλία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ το Μηχανισμό», είπε ο κ. Μόντι ύστερα από το Eurogroup. Και πρόσθεσε πως «ενδεχομένως να ενδιαφερόταν». Το σχόλιό του φανερώνει πως η κρίση χρέους κινδυνεύει να αγκαλιάσει τώρα και την Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μία από τις οικονομίες του G7, η οποία θεωρείται «πολύ μεγάλη για να μπορεί να διασωθεί» εάν χρειαστεί.
Την αγορά επηρέασαν όμως χθες και τα κινεζικά στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο. Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα ενισχύσουν δολάριο και γεν.
Keywords
Τυχαία Θέματα