Στηριξη της ελλαδος περιμενουμ​ε απο το... eurogroup

19:46 10/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Μια... θετική δήλωση προόδου και στήριξης περιμένει η Ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup, μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, που την Τετάρτη θα επιστρέψει στην Αθήνα για συνέχιση των... διαπραγματεύσεων. Τα κρίσιμα και πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα με κυρίαρχο αυτό των εργασιακών σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα που μένουν ανοιχτά είναι αρκετά. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει εναγωνίως
να βγει από τη μέση το αγκάθι των τραπεζών, αναμένοντας από το Eurogroup σαφή αναφορά για αποδέσμευση του θέματος από την τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων του ΔΝΤ σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν το Σάββατο ότι «πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών» με την τρόικα.Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι κατάφεραν να πείσουν την τρόικα ότι η διαφορά για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να λυθεί με την ανακοίνωση των stress tests της ΕΚΤ τον Νοέμβριο. Ωστόσο, προσέθεταν ότι «το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup. Τους πείσαμε ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης είναι θέμα της ΕΚΤ ... και δεν μπορεί να μπλοκάρει το ελληνικό review έκθεση αξιολόγησης».

Πάντως οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ το Σάββατο, δείχνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο. Ειδικά για το θέμα των τραπεζών η δήλωση Ντάισελμπλουμ κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ήταν εμμέσως υποστηρικτικές στο ελληνικό αίτημα για αποσύνδεση του θέματος με την τρέχουσα αξιολόγηση και συμφωνούσαν με την ελληνική θέση ότι ο ορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών δεν είναι θέμα του ΔΝΤ.

«Αναπόφευκτα το ζήτημα των τραπεζών είναι τμήμα του προγράμματος και συνεπώς πρέπει να περιληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Είμαι ξεκάθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα»

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της έως τα τέλη της εβδομάδας και ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών μέχρι τότε.Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την θετική εισήγηση της τρόικας η Ελλάδα θα λάβει τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στις δόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2013 και του πρώτου του 2014. Αυτά θα την βοηθήσουν να καλύψει λήξεις ομολόγων ύψους 9,3 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου.
Keywords
Τυχαία Θέματα