Στη μιανμαρ μεταβαινει αμεσα ο μπαν κι μουν

13:35 24/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Μιανμάρ για να ενθαρρύνει τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να συνεχίσει τις...
δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
«Αποδέχθηκα μια πρόσκληση από τον πρόεδρο Τέιν Σέιν να επισκεφθώ την Μιανμάρ», δήλωσε ο Μπαν στους δημοσιογράφους. «Θα αναχωρήσω στα τέλη αυτής της εβδομάδας».
«Είδαμε ενθαρρυντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», συνέχισε ο γ.γ. του
ΟΗΕ. «Οι πρόσφατες εκλογές υπήρξαν ένα ορόσημο. Βλέπουμε την Μιανμάρ να ανοίγεται ξανά στον κόσμο», πρόσθεσε. Στελέχη του ΟΗΕ είπαν ότι ο Μπαν θα μεταβεί στην Μιανμάρ την Κυριακή και θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη.
Ο Μπαν καλωσόρισε τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι να χαλαρώσουν τις περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της χώρας, η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Βιρμανία -πλην του εμπάργκο πώλησης όπλων- αν κι επισήμανε πως η «νέα αρχή» που κάνει η χώρα είναι «ακόμη εύθραυστη» και η Μιανμάρ είναι σε μια «κρίσιμη» φάση στην διαδικασία της μετάβασης.
Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη της συμφώνησαν χθες να αναστείλουν τις περισσότερες από τις κυρώσεις που επέβαλαν στην Μιανμάρ για ένα χρόνο, παρά την διένεξη για τον όρκο που όφειλαν να δώσουν οι νέοι βουλευτές στη χώρα ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα που υποστηρίζεται από το στρατό και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Στην πρώτη σαφή ένδειξη έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές αφότου το κόμμα της Σου Τσι σάρωσε τις έδρες που κρίθηκαν στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα απέρριψε χθες το αίτημά της να αντικατασταθεί στο βουλευτικό όρκο η φράση «να φυλάττουν το Σύνταγμα» [που θέσπισε η στρατιωτική χούντα το 2008] με τη φράση «να σέβονται το Σύνταγμα». Αντιδρώντας, η Σου Τσι και το κόμμα της απείχαν από τη συνεδρίαση της βουλής.
Ερωτηθείς για την διένεξη, ο Μπαν είπε πως ελπίζει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να βρουν μια «αρμονική» λύση στο πρόβλημα.
Ο Μπαν έχει επισκεφθεί την Μιανμάρ δύο φορές στο παρελθόν. Η επικείμενη επίσκεψή του θα είναι η πρώτη μετά την έναρξη των πρόσφατων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Τέιν Σέιν περιλαμβάνουν την απελευθέρωση εκατοντάδων πολιτικών κρατούμενων, την παραχώρηση περισσότερων ελευθεριών στον Τύπο, αλλαγές στη νομισματική πολιτική και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με μειονοτικούς αντάρτες.
Το Βερολίνο αρχίζει ξανά να παρέχει βοήθεια στην Μιανμάρ
Η κυβέρνηση της Γερμανίας πρόκειται να ξαναρχίσει να παρέχει αναπτυξιακή βοήθεια στην Μιανμάρ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ντιρκ Νίμπελ χθες, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της χώρας για ένα χρόνο.
Το Βερολίνο είχε υποσχεθεί βοήθεια ύψους 6,2 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και είναι πιθανό να αυξήσει το ποσό αυτό κατά 1
Keywords
Τυχαία Θέματα