Σταρκ: υπερογκος ο δανεισμος των ευρωπαϊκων τραπεζων

11:27 31/3/2012 - Πηγή: Fimotro

Ο όγκος των δανείων, που διέθεσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς όφελος του τραπεζικού κλάδου, εξέπληξε τους πάντες, σύμφωνα με τον πρώην Επικεφαλής Οικονομολόγο της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ. Μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, η...
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκταμίευσε περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ με τη μορφή Μακροπρόθεσμων Πράξεων Αναχρηματοδότησης
(LTROs) προς ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες. Τα LTROs είναι χαμηλότοκα δάνεια τριετούς διάρκειας.
«Κανείς δεν περίμενε το μέγεθος αυτού του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Σταρκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας πως μολονότι τέτοια μέσα χρηματοδότησης αποτελούν μέρος του οπλοστασίου της ΕΚΤ, η διάθεση ενός τόσο υπέρογκου ποσού θα επιβαρύνει τον ισολογισμό της για χρόνια.
Ο κ. Σταρκ, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από το αξίωμά του λόγω αντίθεσής στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης χρέους κρατών μέσω αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, κατέκρινε επίσης την ποιότητα των εγγυήσεων που έχουν προσφέρει διάφορες ωφελημένες τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα επίμαχα χαμηλότοκα δάνεια. «Το τελευταίο βήμα της ΕΚΤ προς την χαλάρωση των κανόνων περί εγγυήσεων πάρθηκε αφότου έφυγα», κατέληξε με μία δόση ειρωνείας ο έγκυρος οικονομολόγος.
Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών που αδυνατούσαν να χρηματοδοτηθούν επαρκώς με δικά τους μέσα. Η κίνηση θα οδηγούσε σε αυξημένη διαθεσιμότητα κεφαλαίου, γεγονός που θα επέτρεπε στις τράπεζες να προσφέρουν ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω δανείων. Έκτοτε, η ΕΚΤ έχει επικρίνει το τραπεζικό σύστημα για τη διστακτικότητά του να διοχετεύσει χρήματα στην αγορά.
Μέρος των χρημάτων που έδωσε η ΕΚΤ έχει χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η αύξηση της ζήτησης αυτών των ομολόγων έχει συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού κρατών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα