Στα υψη οι αποδοχες του ceo της goldman sachs

15:53 15/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφαϊν αυξήθηκε 14,5%, φθάνοντας τα 16,2 εκατ. δολάρια το 2011 παρά την σημαντική μείωση της κερδοφορίας της και της τιμής της μετοχής της την περασμένη χρονιά, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέες επικρίσεις για...
την πολιτική της σε ό,τι αφορά τις απολαβές των στελεχών της.

Η πληρωμή του Λόιντ Μπλάνκφαϊν περιλαμβάνει μετοχές που του είχαν παραχωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια και άρα δεν αποτελεί ανταμοιβή του από το διοικητικό
συμβούλιο για την απόδοση της εταιρίας την περασμένη χρονιά. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι ο Μπλάνκφαϊν έλαβε 12 εκατ. δολάρια για την εργασία του το 2011, ποσό που ήταν μειωμένο κατά 35,5% σε σύγκριση με το 2010, όταν είχε αποζημιωθεί με 18,6 εκατ. δολάρια.

Το ποσό των 16,2 εκατ. δολαρίων προκύπτει από μια φόρμουλα που έχει ζητήσει να χρησιμοποιείται η επιτροπή κεφαλαιαγοράς από τις εταιρείες όταν δημοσιοποιούν τις αποζημιώσεις των στελεχών τους.

Τα ποσά που ανακοίνωσαν η επιτροπή και η Goldman Sachs περιλαμβάνουν έναν μισθό 2 εκατ. δολαρίων και επιδόματα (μπόνους) 3 εκατ. δολαρίων. Η φόρμουλα της επιτροπής περιλαμβάνει επίσης 454.332 δολάρια που έλαβε ο Μπλάνκφαϊν ως επιδόματα σε είδος--αυτοκίνητο, οδηγό, ασφάλεια ζωής κ.ά. Όποιος τρόπος υπολογισμού κι αν χρησιμοποιηθεί, πάντως, η αμοιβή του Μπλάνκφαϊν αναμένεται ότι θα προσελκύσει προσοχή τόσο εντός όσο και εκτός της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Γουόλ Στριτ, όπου χιλιάδες χρηματομεσίτες, τραπεζικοί και άλλοι απολύθηκαν πέρυσι.

«Είτε είναι 12 εκατομμύρια είτε 16, [το ποσό] είναι υπερβολικό», σχολίασε ο Τζακ Γιούσιφερι, διευθυντής έρευνας στην Harrington Investments Inc, μια εταιρεία-μέτοχο της Goldman Sachs, ο οποίος έχει προτείνει τα ανώτατα στελέχη της να είναι υποχρεωμένα να κρατούν το 75% των μετοχών τους στην τράπεζα για τουλάχιστον τρία χρόνια αφού αποχωρήσουν από την διοίκησή της.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε κέρδη 2,5 δισ. δολαρίων το 2011, από 3,6 δισ. δολάρια το 2010, ενώ η τιμή της μετοχής της κατέγραψε πτώση 46% πέρυσι. Η διοίκησή της μείωσε τον μέσο μισθό κατά 15%, στις 367.057 δολάρια. Πριν από την κρίση, ο μέσος μισθός έφθανε, π.χ. το 2007, τις 568.732 δολάρια.

Το μέσο εισόδημα ενός συνηθισμένου νοικοκυριού στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 50.000 δολάρια.

Ο Τζέιμς Γκόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, της σημαντικότερης ανταγωνίστριας της Γκόλντμαν, έλαβε συνολική αμοιβή 13 εκατ. δολαρίων το 2011, μειωμένη 14,5% το 2010.

Οργανώσεις μετόχων έχουν καλέσει τις τράπεζες στην Γουόλ Στριτ να αναμορφώσουν τις αμοιβές που δίνουν στα ανώτατα στελέχη τους συνδέοντάς τις στενότερα με τις αποδόσεις τους.

Η Goldman Sachs είχε προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες κι έχει καταστεί αρκετές φορές «στόχος» ακτιβιστών εξαιτίας των αμφιλεγόμενων πρακτικών της στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Keywords
Τυχαία Θέματα