Στα 3 δις η ρευστοτητα που μεταφερεται στην τραπεζα της ελλαδας

08:21 22/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Αλλα 3 δισ. υπολογίζεται πως θα φύγουν συνολικά από το τραπεζικό σύστημα, λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα...
στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ετσι δίπλα στις απώλειες των 30 δισ. ευρώ που υπολογίζεται πως έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα τον Δεκέμβριο του 2014 και που έχουν κατά προσέγγιση οδηγήσει τις καταθέσεις ιδιωτών στα 135 δισ. ευρώ, αναμένεται εκτός τραπεζικού συστήματος να οδηγηθούν άλλα περίπου
3 δισ. ευρώ οδηγώντας κοντά στα 9 δισ. ευρώ τις καταθέσεις του δημόσιου τομέα. Το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση, παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, οι οποίοι αναμένουν και αυτήν την εβδομάδα την απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA, απόφαση που προσδιορίζεται για την Πέμπτη. Υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν για μειωμένη έκτακτη βοήθεια κατά την τρέχουσα εβδομάδα από την πλευρά της ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται σύντομα να μην έχουν πλέον επαρκή ενέχυρα, ώστε να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωνε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.
Σε αντίθεση με την παραπάνω δήλωση, τραπεζικοί παράγοντες στη χώρα μας σημείωναν πως τα ενέχυρα επαρκούν, όμως δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Η ΕΚΤ αποφασίζει με τι έκπτωση θα δεχθεί κάθε φορά τα παραπάνω ενέχυρα. Μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις τόσο της οικονομίας της χώρας όσο και των τραπεζών είναι πολύ πιθανόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίασή της να αποφασίσει ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» των ενεχύρων.
Στη Die Welt του Βερολίνου χθες και σε άρθρο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στο ευρώ, παρά τη χρεοκοπία, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεργάζεται σενάρια για την περίπτωση χρεοκοπίας, καθώς και ένα είδος παράλληλου νομίσματος, ενώ συμπληρώνει: «Για την ΕΚΤ αυτά τα σενάρια δεν είναι απλή υπόθεση εργασίας, γιατί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ φτάνει τα 74 δισ. ευρώ. Αλλά η ΕΚΤ επιτρέπεται να παράσχει βοήθεια μόνο υπό τον όρο ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες. Σε περίπτωση χρεοκοπίας στην Ελλάδα, αυτή η προϋπόθεση θα μπορούσε να εκλείψει. Αν η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρώ».
Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών έχει ήδη εξαντληθεί -όπως ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μάρκους Κέρμπερ, που ζητεί από το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει.
Ο ίδιος αναφέρεται στη δυσκολία να υπογραφούν στις αγορές ασφαλιστήρια συμβόλαια δανειοδότησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούνται εν πολλοίς από ανεξόφλητες φορολογικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε «τράπεζες-ζόμπι», οι οποίες δεν θα διαθέτουν ούτε επαρκή ίδια κεφάλαια, ούτε την απαραίτητη ρευστότητα.
Τα ενέχυρα
Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται σύντομα να μην έχουν πλέον επαρκή ενέχυρα, ώστε να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.
Σε αντίθεση με την παραπάνω δήλωση, τραπεζικοί παράγοντες στη χώρα μας σημείωναν πως τα ενέχυρα επαρκούν, όμως δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Η ΕΚΤ αποφασίζει με τι έκπτωση θα δεχθεί κάθε φορά τα παραπάνω ενέχυρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα