Σοιμπλε: δεν μας αρκουν οι υποσχεσεις της αθηνας

07:12 12/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag. «Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μάς αρκούν. Πρέπει, στο... πλαίσιο νέου προγράμματος, κατ'αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα, επίσης να εξοικονομηθούν δαπάνες», τόνισε ο αξιωματούχος.
«Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση
στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του», πρόσθεσε.Στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».«Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που όμως δεν πιστώνει μία πλειοψηφία, οι Ελληνες θα παραμείνουν στην ΕΕ» υπογράμμισε συγχρόνως, την ώρα που κατέστησε σαφές ότι ότι εμμένει στη θέση του, σχετικώς, δηλαδή ότι δεν επιθυμεί τέτοια έκβαση των πραγμάτων.Απάντησε, εξάλλου, καταφατικά στο ερώτημα, αν η αποτροπή χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι κάτι που είναι «σκληρότερο» ακόμα και από τη διαδικασία επανενοποίησης της Γερμανίας.«Δηλώνω ότι είναι κάτι "σκληρότερο", επειδή η ιδέα ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα, με ανεπιφύλακτο τρόπο, απομένει να γίνει κατανοητή στην Ελλάδα από πολλούς. Η επανένωση της Γερμανίας συνέβη, όταν ο λαός στην Ανατολική Γερμανία δεν επιθυμούσε, πιά, να ζήσει όπως κατά το παρελθόν, αλλ' επιθυμούσε να ζήσει όπως ζούσαμε στη Δυτική Γερμανία. Ομως, το πρόβλημα υπήρξε καθ' όσον τούτο δεν συνέβη μέσα σε μία νύχτα» κατέληξε ο Σόιμπλε.Βεστερβέλε: Θέλουμε πράξεις από την Ελλάδα
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δοθούν περαιτέρω προκαταβολές στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, με δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να θέσει σωστά τις βάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να υπολογίζει στην γερμανική βοήθεια και ζήτησε άμεσα «πράξεις» και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνισε πάντως ότι στόχος της Γερμανίας είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.«Δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον προκαταβολές. Τώρα μετράνε μόνο οι πράξεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.«Είναι ξεκάθαρος στόχος να κρατηθεί η Ελλάδα οπωσδήποτε στο ευρώ. Δεν αρκεί όμως μόνο η απόφαση για μεταρρυθμιστικά προγράμματα, αλλά είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων άμεσα. Όχι κάποτε, αλλά τώρα», πρόσθεσε.Προειδοποίησε δε σε έντονο ύφος και την ίδια τη χώρα του σχετικώς με την γερμανική κυριαρχία: «Εάν νομίζουμε ότι πρέπει να κουνάμε το τευτονικό ρόπαλο λόγω της μεγάλης οικονομικής επιτυχίας, τότε θα διαπιστώσουμε κάποτε ότι αυτό δεν ήταν ρόπαλο, αλλά μπούμερανγκ».
Keywords
Τυχαία Θέματα