''σκληρο ποθεν εσχεσ'' για μετοχες, εντοκα και καταθεσεις...

19:31 3/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Από κόσκινο θα περάσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τις μετοχές, έντοκα και ομόλογα...
που απέκτησαν το 2014.

Με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου δίνει οδηγίες στις εφορίες πώς να εφαρμόζουν ελέγχους «πόθεν έσχες» στα περιουσιακά στοιχεία που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ωστόσο η κυρία Σαββαΐδου ξεκαθαρίζει ότι από φέτος ο έλεγχος πόθεν έσχες για όσους αποκτούν ακίνητα, θα γίνεται για το τίμημα που πραγματικά κατεβλήθη και όχι στις εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές τιμές.

Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι θα
έρθουν αντιμέτωποι με πιο σκληρό «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών τους στοιχείων, ειδικά αν το 2014 δαπανήθηκαν χρήματα για αγορά μετοχών, εντόκων γραμματίων και ομολόγων, σύσταση ή αύξηση κεφαλαίων επιχειρήσεων ή για απόκτηση κινητών αξιών αξίας άνω των 10.000 ευρώ.

Με βάση την πολυσέλιδη εγκύκλιο Σαββαΐδου, το ευνοϊκότερο πόθεν έσχες για όλες τις αγορές ακινήτων εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1.1.2014 και η δαπάνη αγοράς που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος του αγοραστή δεν υπολογίζεται πλέον με βάση την αντικειμενική αξία αλλά με βάση την τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο (ακόμη κι αν αυτή είναι μικρότερη από την αντικειμενική) μαζί με την δαπάνη πληρωμής των φόρων και των λοιπών εξόδων που καταβλήθηκαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα