Σκληρη μαχη σε ολα τα επιπεδα για τον ελεγχο του τχς

10:00 6/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Μάχη σκληρή δίδεται προκειμένου το ΤΧΣ να διατηρήσει την ελληνικότητά τουενώ άμεσα επιχειρούνται οι αλλαγές σε ό,τι αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού έχουν ζητηθεί οι παραιτήσεις των τριών...
μελών της εκτελεστικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους κ.κ. Αρη Ξενόφο (διευθύνοντα σύμβουλο), Γ. Κουτσό (αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο) και Α. Γάγαλη (μέλος).
Προς το παρόν ο πρόεδρος του Ταμείου, Γ. Μιχελής, παραμένει ως επικεφαλής, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον. Το βασικό, όμως, είναι ποιος θα επιλεγεί για διευθύνων σύμβουλος, καθώς αυτός ουσιαστικά
θα διοικεί το ΤΧΣ.
Την ίδια στιγμή, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πλήρες σχέδιο αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας, αφού μέσα από το ΤΧΣ ασφαλώς ελέγχονται οι τράπεζες και κατ' επέκαταση και τα κόκκινα δάνεια που αποτελούν την πύλη εισόδου στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη θητεία των στελεχών της ηγεσίας του ΤΧΣ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «συνέβαλαν στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών».
10 υποψήφιοι
Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας η Επιτροπή Αξιολόγησης (σ.σ. εξαμελής με 4 ξένους και 2 Ελληνες) έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με ξένα τραπεζικά στελέχη και έχει καταλήξει σε μία short list με 10 υποψήφιους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ουγγρικής και πολωνικής καταγωγής.
Ας σημειωθεί πως το υψηλό ενδιαφέρον από στελέχη κυρίως χωρών της ανατολικής Ευρώπης δείχνει απόρροια των μειωμένων αμοιβών και των αυξημένων ευθυνών του Ταμείου. Την ίδια στιγμή, οι επικρίσεις γύρω από τις εξελίξεις δίνουν και παίρνουν. Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με δεδομένο πως είναι καταφανής η προσπάθεια μέσω του ΤΧΣ να ελεγχθούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και στον αμέσως επόμενο τόνο τα NPL?s και δι' αυτών οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Το ΤΧΣ είναι μέτοχος με ποσοστό 40% στην Εθνική Τράπεζα, 26% στην Τράπεζα Πειραιώς, 11% κατέχει στην Alpha Bank και 2,3% στη Eurobank.
Την ίδια στιγμή που τεκταίνονται τα παραπάνω, πληθώρα επιχειρήσεων κατευθύνεται στο άρθρο 99, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε αυτήν της Jet Oil οι εξελίξεις δείχνουν δραματικές.
Και μέσα σε όλα αυτά, ας σημειωθεί πως το θεσμικό πλαίσιο αποκλείει ανθρώπους της αγοράς από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών (βιομήχανους, εφοπλιστές κ.λπ.) ενώ χαρακτηριστική ήταν η εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε ως αποτελέσμα να μην αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Χρήστος Παπαδόπουλος που είχε επιλεγεί από την Egon Zehnder μετά από διαδικασίες και ενώ είχε ήδη δοθεί το «καλώς έχειν» του ΤΧΣ.
Λ. Κατσέλη
Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας, η πρόεδρος της Ελληνικής Ενώσεως Τραπεζών κ. Λ. Κατσέλη είπε: «Μπορεί να ωφεληθήκαμε από το πακέτο διάσωσης, αλλά ξέρουμε και είναι δυστυχώς αλήθεια ότι το 89% των χρημάτων αυτών πάνε για την εξόφληση των δανειστών και μόλις το 11% στην ελληνική οικονομία, που υποφέρει από υψηλή ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη». Στην ομιλία της στο Cercle des Economistes 2016 με τίτλο «η Ευρώπη πέθανε Ζήτω η Ευρώπη», η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στην αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να πείσουν τους λαούς τους ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, είναι προς όφελός τους.
Αμεση δράση
«Πέρυσι είχαμε τον φόβο του Grexit και φέτος είμαστε αντιμέτωποι με το Brexit. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να μη βρεθούμε του χρόνου μπροστά σε μια νέα έκπληξη», τόνισε. Υπογράμμισε ακόμη, ότι η Ε.Ε. χρειάζεται ένα κοινό όραμα για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, στα επίπεδα που καμία εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει από μόνη της.
«Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο CNBC. «Η χώρα έχει επιστρέψει στην πολιτική σταθερότητα και οι φόβοι για το Grexit βρίσκονται πίσω μας», τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με την ίδια, η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ομαλότητας και σταθερότητας, καθώς «το επόμενο διάστημα θα δούμε θετικά σημάδια στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων».
Πάντως, παραδέχθηκε ότι «η κρίση είναι ακόμη μαζί μας», καθώς η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι πολίτες βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.
Keywords
Τυχαία Θέματα