Σημερα κηδευεται ο μπελαιντ στην τυνησια

12:43 8/2/2013 - Πηγή: Fimotro

Όλο και βαθαίνει η κρίση στην Τυνησία, καθώς η κηδεία του δολοφονηθέντος πολιτικού, Σόκρι Μπελάιντ, θα τελεστεί σήμερα σε κλίμα μεγάλης έντασης όπως επίσης εν μέσω γενικής απεργίας και διαδηλώσεων. Η δολοφονία του Μπελάιντ - που σημειώθηκε την Τετάρτη - πυροδότησε...βίαιες διαδηλώσεις σε
διάφορες πόλεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το κυβερνών κόμμα «Ενάχντα» ότι ευθύνεται για το θάνατο του πολιτικού. Τα συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία για σήμερα ενώ οι αστυνομικές Αρχές έχουν δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να μην πραγματοποιηθούν μαθήματα για τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι τα γαλλικά σχολεία στην Τύνιδα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Οι εντάσεις ανάμεσα στους κυρίαρχους ισλαμιστές και τους κοσμικούς αντιπάλους τους κλιμακώνονται, τη στιγμή που η αυξάνεται η απογοήτευση των πολιτών για την απουσία προόδου από την ανατροπή του δικτάτορα, Ζίνε αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, τον Ιανουάριο του 2011.
Προσπαθώντας να κατευνάσει τα - ομολογουμένως οξυμένα - πνεύματα μετά τη δολοφονία του Μπελάιντ, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός, Χαμάντι Τζεμπαλί, ανακοίνωσε την Τετάρτη την διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και τον σχηματισμό κυβέρνηση τεχνοκρατών μέχρι τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, τόσο το κόμμα του - το «Ενάχντα» - όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και τμήμα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση, που πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο για να εφαρμοστεί.
Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Μπελάιντ, δικηγόρου και πολιτικού της κοσμικής αντιπολίτευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα