Σημαντικα λιγοτεροι εκαναν φετος πασχα εκτος αθηνων

09:43 18/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κώστας Ονισένκο
(από την Καθημερινή)
Η οικονομική κρίση, οι αυξημένες τιμές στη βενζίνη και ο άστατος καιρός ήταν οι βασικότεροι από τους λόγους που πολύ λιγότεροι Αθηναίοι εγκατέλειψαν φέτος τη μεγαλούπολη τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις...
των λιμεναρχείων, η μείωση κίνησης στις θαλάσσιες μεταφορές σε σχέση με πέρυσι ξεπέρασε το 30%. Αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν προτίμησαν τα νησιά λόγω κακού καιρού,
ενώ αρνητική επίδραση στην επιβατική κίνηση είχε και η απεργία της ΠΝΟ, που έγινε μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας. Την προηγούμενη εβδομάδα (από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι Κυριακή του Πάσχα) μόλις 166 δρομολόγια εκτελέστηκαν από τον Πειραιά έναντι 293 πέρυσι. Παράλληλα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τα διόδια, η μείωση των οδικών μετακινήσεων εκτός Αττικής ήταν μειωμένη κατά 11% - 15% σε σχέση με το 2011. Ενδεικτικά, 161.466 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα μέσω Αφιδνών από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι το Μεγάλο Σάββατο έναντι 183.678 πέρυσι παρουσιάζοντας μείωση 12,1%. Σύμφωνα με την Τροχαία, η έξοδος των οχημάτων στην Αθηνών - Λαμίας ήταν μειωμένη κατά 14,4% ενώ στην Αθηνών - Κορίνθου κατά 2,5%. Αντίστοιχα, η έξοδος από Θεσσαλονίκη ήταν μειωμένη κατά 13,6%.

11–15% μειωμένη η κίνηση στις εθνικές οδούς, ενώ μόλις 166 δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν από τον Πειραιά έναντι 293 πέρυσι .

Παρά τη σημαντικά μειωμένη κίνηση, αλλά και την έντονη παρουσία της αστυνομίας στο εθνικό δίκτυο, κατά τη διάρκεια των εορτών 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 22 τραυματίστηκαν βαριά και 228 ελαφρύτερα στο διάστημα από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Εξάλλου, πέντε άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και ακόμα τρεις ελαφρύτερα εξαιτίας ατυχημάτων με κροτίδες. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η αστυνομία πραγματοποιούσε έρευνες για τον εντοπισμό ειδών πυροτεχνίας που πωλούνται παράνομα σε διάφορα καταστήματα, όπως ψιλικών. Κατασχέθηκαν συνολικά 299.369 κροτίδες, 249.415 βεγγαλικά, 1.532 φωτοβολίδες, 317 συσκευές εκτόξευσης, ποσότητες πρώτων υλών και καταγράφηκαν συνολικά 133 σχετικές παραβάσεις.
Δυσάρεστος είναι ο απολογισμός του φετινού Πάσχα και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, καθώς έμποροι και ξενοδόχοι μιλούν για σημαντικές μειώσεις στους τζίρους τους. «Είχαμε μείωση των διανυκτερεύσεων περίπου 30%. Σημαντικές ζημίες είχαμε ακόμα και σε βασικούς προορισμούς όπως Κέρκυρα, Πάρος, Ρόδος, Πήλιο και Αχαΐα. Σε πολλές περιπτώσεις, η μείωση έφτασε ακόμα και το 50%, ενώ αρκετά ήταν τα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν καν σε αυτές τις περιοχές. Οσον αφορά στα νησιά, αρνητική ήταν η επίδραση της απεργίας της ΠΝΟ ενώ και ο καιρός φάνηκε να είναι εναντίον μας φέτος», σχολίασε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος.
Keywords
Τυχαία Θέματα