Σημαντικα αρχαιολογικα ευρηματα στη γερονησο κυπρου...

08:04 24/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Η ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Γερόνησο, το μικρό νησί απέναντι από την ακτή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας στην επαρχία Πάφου, έφερε ...
στο φως σημαντικές ανακαλύψεις νέων αρχαιολογικών ευρημάτων.
Μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, σειρές από γυψοκονιάματα, ελληνιστικά κύπελλα, μαγειρικά σκεύη και θραύσματα αμφορέων, ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις φετινές ανασκαφές στη Γερόνησο.
Οι ανασκαφές, που διήρκησαν πέντε εβδομάδες, διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Joan Breton Connelly με ομάδα αποτελούμενη
από δεκατέσσερα ανώτερα μέλη του προσωπικού και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης.
Οι σειρές από γυψοκονιάματα που ανακαλύφθηκαν, αποτελούν ένδειξη ότι στον χώρο κάποτε έστεκαν μνημειακοί τοίχοι κατασκευασμένοι από λαξευτούς λίθους οι οποίοι πιθανόν να απομακρύνθηκαν κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο (6ος-7ος αι. μ.Χ.) για την ανέγερση των χριστιανικών βασιλικών απέναντι, στον Άγιο Γεώργιο.Οι φετινές αρχιτεκτονικές ανακαλύψεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώνουν αυτές των προηγούμενων ετών και δίνουν την εικόνα της έκτασης της καταστροφής της αρχικής επιφάνειας της Γερόνησου εξαιτίας της διάβρωσης από τον αέρα και τη θάλασσα. Η διάβρωση υποσκάπτει σταδιακά τους βράχους και προκαλεί εκτεταμένη κατάρρευση της περιμέτρου της νησίδας. Εκεί όπου έχει καταρρεύσει ο βράχος, διακρίνονται υποστρώματα θεμελίων τοίχων που διακόπτονται απότομα.
Οι ανασκαφές στον κεντρικό - νότιο τομέα αποκάλυψαν ένα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο ελληνιστικό δάπεδο, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ποσότητες ελληνιστικών κυπέλλων και μαγειρικών σκευών όπως και θραύσματα αμφορέων. Το δάπεδο είχε διαταραχτεί από όρυγμα που είχε δημιουργηθεί κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο για την απομάκρυνση των ελληνιστικών λίθων.
Keywords
Τυχαία Θέματα