''σιγουρος ο ευρωπαικος προσανατολισμος της ελλαδασ''...

18:16 5/4/2015 - Πηγή: Fimotro
«Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα έχει να κάνει με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ...
της Ελλάδας είναι -νομίζω- σίγουρος» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Γερμανού προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα
να μην θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Ευρώπη αναζητώντας ρωσική βοήθεια.

Αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα στις 8 και 9 Απριλίου ο κ. Σακελλαρίδης επέμεινε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας δεν αλλάζει.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα -στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής- δεν πρέπει να συζητάει, δεν πρέπει να επισκέπτεται άλλες χώρες, σημαντικές χώρες, να προχωράει στη σύσφιγξη διμερών σχέσεων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μια πτυχή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα και των συζητήσεων με τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντιεφ θα είναι τα αγροτικά προϊόντα και το ενδεχόμενο τερματισμού του ρωσικού εμπάργκο. «Ένα σημαντικό πλήγμα έχει να κάνει με το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων από την πλευρά της Ρωσίας. Υπάρχουν δηλαδή τέτοια θέματα που μπορούν να συζητηθούν, μπορούν να επιλυθούν και να δοθούν άμεσες ανάσες στην ελληνική οικονομία και μέσω αυτού του ταξιδιού» είπε ο κ. Σακελλαρίδης για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς για το πολιτικό μήνυμα που αποστέλλεται με την χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η επίσκεψη στη Μόσχα, ο κ. Σακελλαρίδης επιχειρηματολόγησε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα σε σχέση με τις ημερομηνίες. Το ταξίδι αυτό είχε κανονιστεί ούτως ή άλλως εδώ και πολύ καιρό επομένως δεν εχουν σημασία οι ημερομηνίες. Δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα να σταλεί προς τους εταίρους, προς την Ερώπη. Δεν εχει κανένα ιδιαίτερο συμβολισμό η ημερομηνία πραγματοποίησης του ταξιδιού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από αντιφατικές δηλώσεις υπουργών τονίζοντας: «Διγλωσσία, για ποιο πράγμα μιλάτε;».

Υποστηρίξε ότι το πρώτο δίμηνο της θητείας της η κυβέρνηση έχει δείξει σημαντικά δείγματα και αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τη ρύθμιση χρεών είπε ότι «το νομοσχέδιο για ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει καταφέρει και έχει δώσει πραγματική ανάσα στην πραγματική οικονομία».

Υπερασπίστηκε την άποψη του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η ελληνική πλευρά στις προτάσεις της προς τους δανειστές «λέει ότι στο βασικό σενάριο το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,2% του ΑΕΠ» αν και αναγνώρισε ότι υπό προϋποθέσεις, το μαξιμουμ στο οποίο μπορεί να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα κατα το 2015 αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα μπορεί να υπερβεί το 3%.

Για τη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ
«Ο κ. Βαρουφάκης έχει υποχρέωση να μιλήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ για να συζητηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι ζήτημα στυλώματος της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει τις θέσεις της σε όλα τα φόρα, όπου υπάρχουν ανοιχτά αυτιά» δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για την σημερινή επίσκεψη του υπουργού των Οικονομικών στην Ουάσιγκτον και την προγραμματιζόμενη συνάντησή του με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ που σήμερα πάει στην Ουάσιγκτον «Δεν πάει για να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση. Πάει για να συζητήσει. Είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ έχει τη δικιά του θέση απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα». «Το ΔΝΤ έχει τις δικές του απόψεις που είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Υπάρχει μία διαφορά και μεταξύ των δανειστών και των απόψεων που έχουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνούμενος ωστόσο ότι η επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον αποσκοπεί στο ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης.

Η επίσκεψη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ «συνδέεται απολύτως και είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε σ' αυτό το πλαίσιο να συζητήσει και με τον κ. Ντράγκι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε «κοντά σε συμφωνία» με τους εταίρους-πιστωτές.
Keywords
Τυχαία Θέματα