ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

13:47 17/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Η επιστροφή των χαμένων χρήσεων και η εγκατάσταση νέων κατοίκων στις περιοχές «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι ο επιδιωκόμενος στόχος των φορολογικών και οικονομικών μέτρων, που ανακοίνωσαν τα... υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Για την περιοχή «Γεράνι» το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρέχεται φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης των κατοικιών.Για έργα κόστους μέχρι 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα εκπίπτει, επί μία δεκαετία, από τον οφειλόμενο φόρο
εισοδήματος το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ακινήτου με χρήση κατοικίας.Παραδείγματος χάρη, αν ένας ιδιοκτήτης δαπανήσει 48.000 ευρώ για την αποκατάσταση ενός διαμερίσματος 80 τετραγωνικών μέτρων (80Χ600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) θα αποκτήσει δικαίωμα έκπτωσης από τους μελλοντικούς φόρους 38.400 ευρώ (48.000Χ80%) στο σύνολο της δεκαετίας και κατ΄ έτος θα πληρώνει 3.840 ευρώ λιγότερο φόρο από το φόρο που αναλογεί από τις δραστηριότητές του γενικά.Αντίστοιχες ρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικά ποσοστά κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, προβλέπονται και για τα ισόγεια καταστήματα, τους κοινόχρηστους χώρους και τις όψεις των οικοδομών καθώς και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως γραφεία.Προϋποθέσεις για τα ανωτέρω, είναι το ακίνητο να ιδιοκατοικηθεί ή να ιδιοχρησιμοποιηθεί από τον κύριο αυτού ή μέλος της οικογένειάς του.Στην περίπτωση εκμίσθωσης, το ακίνητο πρέπει να εκμισθωθεί σε πρόσωπα που το δηλούμενο εισόδημά τους είναι τριπλάσιο του ενοικίου τους.Παράλληλα, προβλέπεται για μία πενταετία διπλή έκπτωση μισθώματος για επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που θα εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στην περιοχή. Παραδείγματος χάρη, αν πληρώνει ο ενοικιαστής 500 ευρώ το μήνα και σε ετήσια βάση 6.000 ευρώ θα δικαιούται έκπτωση ως δαπάνη 12.000 ευρώ.Ανάλογη ρύθμιση γίνεται και για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Κάθε χρόνο, θα εκπίπτει το 1/10 της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και μέχρι κόστος 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.Επιπλέον προβλέπεται η χορήγηση κινήτρου για τις αγοροπωλησίες ακινήτων που θα γίνουν στην περιοχή αυτή για χρονικό διάστημα 2 ετών. Συγκεκριμένα ο φόρος μεταβίβασης από 10% που είναι σήμερα μειώνεται σε 3%.Όσον αφορά τον αντικειμενικό προσδιορισμό αξίας των ακινήτων, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι η περιοχή «Γεράνι» -οριοθετείται από την πλατεία Ομονοίας και τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς, Ευριπίδου και Επίκουρου- καλύπτεται από 7 ζώνες, κυκλικές και γραμμικές. Οι τιμές εκκίνησης των ζωνών κυμαίνονται από 1.100-2.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και αφορούν νεόδμητα ακίνητα πρώτου ορόφου, χωρίς την επιρροή της εμπορικότητας.Οι συντελεστές εμπορικότητας στην εν λόγω περιοχή κυμαίνονται από 1 έως 4. Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της παλαιότητας των ακινήτων της περιοχής, οι φορολογικές αξίες των ισογείων καταστημάτων κυμαίνονται από 880 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (π.χ. Επικούρου) έως 5.880 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (π.χ. πλ. Ομονοίας).
Keywords
Τυχαία Θέματα