Σε εξελιξη η ανακεφαλαιοποιηση των συνεταιριστικων τραπεζων...

Αισιόδοξος για τις προοπτικές των συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών ...
Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ), Νίκος Μυρτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες άντεξαν στην κρίση και σήμερα με τη διαδικασία
ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας και την υλοποίηση της στρατηγικής ανασυγκρότησής τους, που έχει σχεδιαστεί με προσεκτικά βήματα, θα είναι έτοιμες να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, διοχετεύοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Μυρτάκης.
Όπως είπε, η αύξηση των κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη συμμετέχουν έξι συνεταιριστικές τράπεζες για την προσαρμογή του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο προβλεπόμενο, από τις εποπτικές αρχές, όριο. Σε δεύτερη φάση θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε μίας από τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους.
Με την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, που εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί εντός του Νοεμβρίου - καθώς ίσως χρειαστεί να δοθεί μια μικρή παράταση - θα ακολουθήσει η ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών τραπεζών που θα αφορά τις αλλαγές για τη θωράκιση του θεσμού, την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, την εταιρική διακυβέρνηση και την καλύτερη λειτουργία των οργάνων διοίκησης.
Παράλληλα, προβλέπονται μεγάλες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης λειτουργίας του θεσμού, όπως κοινή στρατηγική οργανωτική ομογενοποίηση, μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας συνεταιριστικών τραπεζών κλπ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα