ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΕΚΟΡ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

14:51 14/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Σε επίπεδο-ρεκόρ, πάνω από το 13%, εκτοξεύθηκε την Πέμπτη η αποδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, ενώ το spread με τους γερμανικούς τίτλους διευρύνθηκε πάνω από τις 980 μονάδες βάσης, καθώς εντείνεται η φημολογία περί αναδιάρθρωσης χρέους...

Συγκεκριμένα, το το spread με τα γερμανικά ομόλογα έκανε άλμα 32 μονάδων στις 982 μονάδες βάσης, επίπεδο το οποίο αποτελεί ρεκόρ, καθώς η
προηγούμενη υψηλότερη τιμή ήταν οι 973 μονάδες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Υψηλότερη τιμή ενδοσυνεδριακά παραμένουν οι 992 μονάδες.
Το επιτόκιο ξεπέρασε το 13% (ανήλθε στο 13,22% με άνοδο 0,32%) για πρώτη φορά από τουλάχιστον το 1998.
Νέο ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό σημειώνει και το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου (15,177%), όπως άλλωστε και το 3ετές ομόλογο το οποίο ανήλθε πάνω από το 18,5%.
Στο 2ετές ομόλογο το επιτόκιο ενισχύθηκε έως 1,03% στο 17,96%.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου και συγκεκριμένα τα πενταετή CDS εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 1.130 μονάδων βάσης.
Την Τετάρτη, έκλεισαν στις 1.054 μονάδες, σύμφωνα με την CMA, επίπεδο το οποίο δείχνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει 60% πιθανότητες να χρεωκοπήσει μέσα στην επόμενη πενταετία.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις στα ελληνικά CDS υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τα 6,5 δισ. δολάρια.
Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε το spread στα πορτογαλικά ομόλογα (549 μονάδες βάσης - στο 8,89% το επιτόκιο), ενώ ανοδικά κινούνται τα επιτόκια στα ομόλογα της Ιρλανδίας (9,20%), της Ισπανίας (5,31%) και της Ιταλίας (4,72%).
Σόιμπλε: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ως τον Ιούνιο έκθεση ειδικών που θα δείξει εάν το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, Από τα αποτελέσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί το τι θα πρέπει να γίνει.
«Περιμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
«Εάν η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να γίνει κάτι» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς τι είναι αυτό, που πρέπει να γίνει, σημείωσε: «Τότε θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα».
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τους ασθενείς κρίκους της ευρω-περιφέρειας, είπε ότι η όποια αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013 θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.
Σύμφωνα με ξεχωριστό δημοσίευμα της εφημερίδας, ομάδα ειδικών της ΕΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από το 40% έως 50% του χρέους της.
Η Standard & Poor's εκτιμά ότι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου 1 στις 3, ενώ τονίζει ότι για να είναι αποτελεσματικήθα πρέπει να διαγραφεί η αξία των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50% έως 70%.
Σε δημοσίευμα της Die Zeit την Πέμπτη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «είναι "εξαιρετικά απίθανο" να έχει η χώρα το 2012 πρόσβαση στις αγορές, λένε ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί κύκλοι. Αν οι Eλληνες δεν λάβουν μέχρι τότε νέα δανειακή βοήθεια, θα πρέπει να
Keywords
Τυχαία Θέματα