Σε δικη ο γιαννης διωτης για τους χειρισμους του στο θεμα της λιστας λαγκαρντ...

18:04 8/1/2015 - Πηγή: Fimotro
...ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ...
Μετά τον άλλοτε ισχυρό τσάρο της οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου ...
ο οποίος θα δικαστεί στις 25 Φεβρουαρίου από το Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, ένα ακόμη (μη πολιτικό) πρόσωπο παραπέμπεται να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Πρόκειται για τον πρώην εισαγγελέα και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για τον οποίο
το συμβούλιο Εφετών έκρινε με βούλευμά του (44/2015) ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το κακούργημα της απιστίας. Η κατηγορία αφορά στον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ με τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου να υιοθετούν την σχετική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου.

Αντίθετα, ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσεται από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Ι. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Με το βούλευμά τους τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου απορρίπτουν μάλιστα τον ισχυρισμό του Ι. Διώτη ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφυλάσσουν το συμβούλιο στον Ιωάννη Καπελέρη, προκάτοχο του Ιωάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ. Με το βούλευμα που εξέδωσαν «σβήνουν» τις κατηγορίες σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη καθώς οι δικαστές δέχονται ότι δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε εντολή να διενεργήσει έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη λίστα στάλθηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ στον Ελληνα ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου με στόχο να αξιοποιηθεί και να εντοπιστούν μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς αυτά να έχουν φορολογηθεί.

Η λίστα ωστόσο αυτή, όχι μόνο έμεινε αναξιοποίητη αλλά ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου κατηγορείται ότι αφαίρεσε από αυτή τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ με σκοπό – όπως του καταλογίζεται - να βοηθήσει την πολιτική του εικόνα αλλά και τους προστατεύσει!
Keywords
Τυχαία Θέματα